Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariile in 2010: mai mari la stat, mai mici la privat

Salariile in 2010: mai mari la stat, mai mici la privat

Datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS) privitor la castigul salarial inregistrat in ianuarie 2010 contrazic sindicalistii care se pregatesc acum de greva avand ca motiv principal diminuarea salariilor.

In luna ianuarie 2010, castigul salarial mediu net a fost de 1.426 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 51 lei (-3,5%).

Balanta se inclina insa in favoarea angajatilor din sistemul bugetar, singurii care au beneficiat de salarii mai mari in prima luna a anului.

Astfel, personalul care lucreaza in activitati culturale si recreative a primit un salariu net cu 18,5% mai mare decat in ultima luna a anului precedent, cei din sanatate si asistenta sociala au beneficiat de venituri salariale de la bugetul de stat mai mari cu 17,8%, personalul din invatamant cu 14,0%, iar lucratorii din administratie publica, aparare, asigurari sociale din sistemul public au beneficiat de salarii mai mari cu 5,1% fata de luna anterioara.

Scaderi reale de venituri nete s-au inregistrat in domeniile intermedieri financiare si asigurari (-18,2%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-16,3%), industria extractiva (-15,3%), agricultura, silvicultura si pescuit (-13,3%), informatii si comunicatii (-10,4%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-9,9%), distributia apei, salubritate si gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-9,3%), industria prelucratoare (-9,0%).

In luna ianuarie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna decembrie 2009, cand s-au acordat premii ocazionale (pentru sarbatorile de iarna, prime de vacanta sau de performanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii ori s-au realizat productii mai mari.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1377 ori
Citeste mai multe despresalarii stat privat