Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariile au crescut cu de doua ori rata inflatiei

Salariile au crescut cu de doua ori rata inflatiei
In luna iunie castigul salarial mediu a avansat cu 0,2% pana la 835 lei, potrivit INS. Comparativ cu iunie 2005, veniturile au avansat cu 15%, iar inflatia cu numai 7,1%. Daca in topul celor mai mari salarii schimbarile la varf intarzie sa apara, bancherii si asiguratorii ramanand lideri incontestabili urmati de salariatii din industria aeronautica, in ceea priveste rata de crestere a veniturilor angajatii din industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii se pot considera norocosi. Salariile lor au crescut in iunie cu 30,5%, exact cat au avansat veniturile bancherilor pe ansamblul anului 2005. Categoriile "defavorizate" sunt industria produselor din tutun si industria de prelucrare a titeiului.Cresterea salariilor, de doua ori peste inflatie
Comparativ cu luna iunie a anului precedent castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7 la suta, precizeaza comunicatul INS. Inflatia aferenta aceleiasi perioade a fost putin peste 7%. Salariile au crescut peste inflatie si comparativ cu luna mai 2006, cresterea veniturilor fiind de 0,2%, in comparatie cu 0,15% cat a fost indicele de crestere a preturilor. Indicele castigului real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere de opt la suta.

Bancile si casele de pensii, cele mai mari venituri

La nivel de top, clasamentul veniturilor medii a ramas neschimbat. Cele mai mari castiguri salariale nete au fost inregistrate in sectoarele de activitati de asigurari si ale caselor de pensii - 2.641 lei, transporturi aeriene - 1.835 lei, fabricare a produselor din tutun - 1.758 lei, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari- 1.640 lei, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii- 1.606 lei.
Cele mai mici castiguri au fost inregistrate in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei - 508 lei.

Scad salariile bancherilor

Cea mai semnificativa scadere a avut loc in sectorul intermedierilor financiare, unde castigul net s-a diminuat cu 18,6%, la 2.641 lei. De asemenea, salariul net s-a redus cu 9,4% in industria metalurgica, la 1.066 lei.
Diminuari ale castigului net au mai fost inregistrate in domenii ca fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria de masini si aparate electrice, industria de aparatura si instrumente medicale, captarea, tratarea si distributia apei, hoteluri si restaurante, posta si telecomunicatii, asigurari. Evolutia descendenta a salariului net in aceste domenii este explicata prin acordarea primelor in luna anterioara sau realizarea unei productii mai mici.

Numarul salariatilor a crescut "sezonier"

Efectivul salariatilor era, la sfarsitul lunii iunie, de 4,612 milioane de persoane, in unitatile cu patru salariati si peste, cu 8.200 de persoane mai mare decat in luna mai.
Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile influentate de factorii sezonieri, cum ar fi agricultura, vanatoare si servicii anexe, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare.

Serban Buscu
Curierul National


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori