Sa-mi schimb sau nu cariera?

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 15:20
3258 citiri
Sa-mi schimb sau nu cariera?

Schimbarea carierei se face rareori fara cel putin o doza minima de anxietate si indoiala. Este o decizie atat de radicala incat chiar si cei care sunt extrem de entuziasmati sa dea startul unei noi cariere se simt uneori coplesiti de obstacole, dar si de intrebari si scenarii din categoria “si daca…”

“Schimbarea carierei iti poate da sentimentul ca te-ai afla in varful unei tornade. Privesti mii de lucruri cum se invart in jur, nu poti vedea nimic clar si eziti cand vine vorba sa faci un pas in orice directie. Prea frecvent, o asemenea nesiguranta este tot ce trebuie pentru a tine pe cineva legat de o cariera care il face nefericit,” spune Katy Piotrowsky, autoare a The Career Coward's Guide to Changing Careers."

Piotrowski a observat sute de “schimbatori de cariera” si spune ca este normal sa intampini obstacole. “Retine, obiectivul tau este sa gasesti o cariera care iti ofera ceea ce ai nevoie si ceea ce iti doresti. Ar putea sa dureze o vreme pana sa descoperi ce anume ti se potriveste si s-ar putea sa fii nevoit sa-ti schimbi directia de cateva ori, dar aceste lucruri sunt perfect normale.

Daca esti perseverent cand vine vorba de cursa spre cariera potrivita, oportunitati noi, din ce in ce mai realiste, isi vor face aparitia si vor deveni transparente.

Iata cateva obstacole pe care le poti intampina in cursul schimbarii carierei si indrumarile oferite de Piotrowski spre depasirea acestora:

Schimbarea carierei iti va scadea venitul in mod semnificativ?

Inainte de a lasa interesul pentru o anumita cariera sa-ti scada din cauza venitului mai mic, Piotrowski sugereaza sa faci urmatoarele:

•    Cerceteaza domeniul, pentru a afla cum reusesc cei care se afla deja in mijlocul acestuia sa faca lucrurile sa mearga pentru ei. Au mai multe joburi? Isi extind domeniul de activitate pentru a castiga mai multi bani? “De exemplu, vecinul meu este olar. In afara de faptul ca vinde vase frumoase, acesta tine si cursuri de olarit,” spune Piotrowski.

•    Evalueaza probabilitatea de a castiga suficient de multi bani intr-un interval de timp rezonabil, indeamna CareerBuilder.com.


•    Ia in considerare posibilitatea de a-ti taia din cheltuieli si de a depune banii economisti in banca, inainte de a face schimbarea de cariera, pentru a vedea daca poti supravietui la nivelul salarial respectiv.

•    Retine faptul ca abilitatile pe care le-ai dobandit in functiile anterioare te vor ajuta sa avansezi mult mai repede decat ar face-o cineva cu mai putina experienta. De asemenea, acestea te pot ajuta sa castigi mai multi bani intr-un timp mai scurt, in comparatie cu cat ar castiga un angajat obisnuit, in acelasi interval de timp, in acelasi domeniu de activitate.


Nu ai educatia si calificarile necesare?

“Lipsa unei calificari sau a unei diplome poate fi un obstacol important in calea reprofilarii profesionale. In loc sa dai cu piciorul unei oportunitati profesionale excelente, ia in considerare aceste cai, pentru a reusi sa depasesti asemenea bariere,” spune Piotrowski.

•    Incepe de jos. Daca optezi pentru o pozitie entry-level, iti va fi mai usor sa intri in domeniul ales. Odata ce ai ajuns acolo, cu siguranta vei descoperi posibilitati de a obtine trainingul necesar. Mai mult de atat, vei avea sanse ca angajatorul sa-ti plateasca toate taxele de calificare.

•    Tinteste pentru o pozitie care necesita mai putin training. “De exemplu, daca vrei sa devii fizioterapeut, dar nu poti sau nu vrei sa faci facultatea necesara, ai putea sa devii tehnician in acelasi domeniu. Deseori, tehnicienii pot beneficia de training in timpul serviciului si de instructaje suplimentare, de-a lungul timpului.”


Oscilezi intre doua sau mai multe profesii?

Cand se pune problema sa alegi intre mai multe pasiuni profesinale, nu exista nicio regula care sa spuna ca oamenii ar trebui sa aleaga una sau alta. Iata sugestiile lui Piotrowski despre cum poti jongla cu mai multe oportunitati profesionale:

•    Nu fi radical din start. “In mod obisnuit, cand te gandesti la o cariera, iti imaginezi ca este o singura profesie in care te afunzi si te dezvolti odata cu trecerea timpului. O alta posibilitate este sa selectezi mai mult de o profesie si sa le executi simultan,” explica Piotrowski.

•    Devino un “profesionist in serie.” Daca abordarea mai sus mentionata este exagerata pentru gusturile tale, gandeste-te sa te dedici unei singure profesii pentru cativa ani, apoi sa urmezi o alta si, poate, inca una. Nu exista nicio regula care sa spuna ca trebuie sa faci acelasi lucru toata viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cariera schimbare companie profesie job bani venit castig pasiune , #Stiri Locuri de munca