Rosia Montana Gold Corporation a primit peste 1.000 de cereri de angajare

Luni, 29 Iunie 2009, ora 09:56
6408 citiri
Rosia Montana Gold Corporation a primit peste 1.000 de cereri de angajare

Rosia Montana Gold Corporation, companie implicata in proiectul aurifer Rosia Montana, a primit peste 1.000 de cereri de angajare, de la inceputul acestui an, a declarat, duminica directorul general al companiei, Dragos Tanase, potrivit Newsin.

"De la inceputul anului si pana astazi, am primit peste 1.000 de cereri de angajare la companie din toata zona, din Abrud, din Campeni. Din 2007, din 2006, avem peste 2.000 de cereri de angajare la companie", a spus Dragos Tanase.

Localitatea miniera din Muntii Apuseni Rosia Montana, cu veche traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa, este zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), infiintata in 1997, detine licenta de exploatare in acest perimetru si isi propune un proiect minier menit sa scoata aurul de la Rosia Montana, o cantitate estimata la 250 de tone de aur.

Potrivit reprezentantilor de la Rosia Montana Gold Corporation, valoarea estimata a aurului de la Rosia Montana este in momentul de fata de aproximativ 7,5 miliarde de dolari.

"Vorbim de cel mai mare zacamant de aur din Europa. Valoarea acestui zacamant este de 7,5 miliarde de dolari. Din acesti bani, cheltuim undeva peste 6 miliarde sa il exploatam. Din banii astia, 4 miliarde de dolari raman in Romania. Valoarea totala a taxelor pe care le platim la stat este de 1,8 miliarde de dolari. Redeventa se plateste la valoarea productiei, exista o formula de calcul si nu trebuie sa asteptam imprumutul. Valoarea este un procent din productie. Valoarea redeventei pe care o ia statul roman este undeva intre 250 de milioane, pana in 300 de milioane de dolari", a precizat directorul general al Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase in cadrul emisiunii "Strada, Scoala si Spital" de la Realitatea TV.

De asemenea, Dragos Tanase a adaugat ca parametrii licentei RMGC sunt necunoscuti, intrucat compania are patru hotarari judecatoresti irevocabile, care spun ca regimul licentei obtinut de companie este clasificat.

"Contractul este public. Insa, exista un regim al licentelor de exploatare in domeniul resurselor minerale. Acest regim include protectia anumitor informatii si clasificarea lor si noi nu vorbim aici doar de Rosia Montana, vorbim de toate licentele de exploatare. In momentul in care statul o sa schimbe legea si o sa vorbim de un regim declasificat sau de publicare a acestor licente, o sa putem sa vorbim si de publicarea licentei. Noi, daca am face publica aceasta licenta, asta ar fi o infractiune, ar fi de natura penala", a explicat directorul general al RMGC. Potrivit acestuia, informatiile care sunt inca secrete si considerate secret de serviciu sunt "acele informatii care sunt legate de localizarea exacta a zacamantului, ce concentratii sunt si unde sunt, si asta pentru ca legea romana a stabilit ca acele concentratii sa ramana deocamdata secrete".

Potrivit autoritatilor locale, in zona ar exista peste 2.000 tone de metal, de fier, nevalorificate, neexploatate.

"Statul roman a reusit sa opreasca aceasta exploatare care era ineficienta, dar nu a fost in stare pana in prezent nici sa comercializeze fierul vechi care mai este aici, si nici sa curete locul", a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba.

La randul sau, primarul localitatii Rosia Montana, Eugen Furdui, a declarat ca au inceput lucrarile de ecologizare la iazurile de la Gura Rosie si Valea Selistei.

"Au inceput lucrarile de ecologizare la iazurile de decantare care au rezultat din exploatarea de la Rosia Montana, la Gura Rosie si Valea Selistei. Din pacate, in momentul de fata, din informatiile pe care le detin eu, lucrarile au primit ordin de incetare, de stopare, din lipsa banilor. Au inceput lucrarile, le-au facut partial, toti banii aceia, pe care i-a investit guvernul pana acum, daca nu isi vor continua lucrarile, la primele ploi abundende care vor veni totul se va duce", a declarat Eugen Furdui.

De asemenea, Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior, unul dintre ONG-urile care se opun acestui proiect, a declarat in cadrul emisiunii ca a facut o cerere in 2003 pentru a-si face o pensiune turistica in Rosia Montana si care i-a fost refuzata.

"Raspunsul Consiliului Local: «La cererea dvs, inregistrata sub numarul (...) va comunicam faptul ca interzice functiunile de locuire si social-culturale». Cine isi permite sa vina aici sa spuna ca sunt impiedicati sa dezvolte zona si ei o impiedica sa se dezvolte prin acte legislative", a spus presedintele Alburnus Maior.

Ca raspuns la aceste declaratii, primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui, a precizat ca, potrivit reglementarilor in urbanism, comuna Rosia Montana are o suprafata de 42 de km patrati, iar conform Legii Minelor, la intocmirea PUG-ului sunt obligati sa tina cont de acel perimetru minier care este sub amprenta unei licente de exploatare.

"In momentul de fata, pe raza comunei Rosia Montana, pe o suprafata de 75% se poate construi, pe 25% fiind interzisa constructia", a explicat Furdui.

 

 

#angajare, #aur, #cereri, #exploatare, #metale, #montana, #rosia , #Stiri Locuri de munca