Romanii sunt bolnavi de putere: 75% vor sa fie sefi

Sambata, 07 Iunie 2008, ora 15:44
2159 citiri
Romanii sunt bolnavi de putere: 75% vor sa fie sefi

Peste 70% dintre romani isi doresc sa ajunga sefi, fara sa aiba o pregatire adecvata, iar cei care pierd puterea se imbolnavesc de suparare. Aproape trei sferturi dintre romani isi doresc un post de conducere intr-o intreprindere de succes, fara sa tina cont daca sunt sau nu pregatiti pentru o asemenea functie, ca urmare a ceea ce psihologii numesc "sindromul ceausist".


"Societatea romaneasca trebuie sa plateasca un fel de tribut comunismului. In acea perioada toata lumea era egala, se puteau numara pe degete persoanele care erau mai avute. Imediat dupa caderea dictatorului, in sufletul romanului s-a trezit dorinta de a evolua fara sa conteze daca este sau nu pregatit pentru a-si asuma o astfel de functie sau, lucrul cel mai important, daca fac fata", spune profesorul de sociologie Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, citat de Gardianul.


Problema este ca functiile importante se obtin pe criterii superficiale sau - in unele cazuri - chiar se cumpara. "Prima impresie conteaza" nu ar trebui sa fie un criteriu in ocuparea unui post de conducere, dar in prezent, in Romania nu exista teste concrete pentru dovedirea abilitatilor.


Specialistii considera ca vinovatele de acest sindrom "al sefiei" sunt multitudinea de cursuri post-universitare, care nu ofera absolventilor intreaga pregatire necesara pentru un post de sef.


"In Romania s-a dezvoltat o moda a masterelor sau a tot felul de cursuri post-uniersitare, iar romanii le absolva numai pentru a umple cu lucruri pompoase un CV. Problema cea mai grava este faptul ca nu sunt pregatiti pentru functia la care ravnesc. De cele mai multe ori o astfel de persoana nu isi poate asuma multitudinea de responsabilitati, iar pe parcurs poate ajunge chiar sa sufere de boli patologice", a declarat psihologul Hanibal Dumitrascu, pentru Gardianul.


Vazuti intr-o pozitie inalta, sefii se rup de realitate, nu mai tin cont de parerea celor din jur si isi dezvolta o personalitate colerica. Mai mult, persoanele care ocupa o functie de conducere au tendinta de a crea o atmosfera in regim totalitar, nu numai la locul de munca, dar si in familie si intre prieteni.


Mai mult, cand vine vremea sa renunte la scaunul de sef, oamenii cad in depresie si pot ajunge chiar sa-si ia viata. Pentru cei mai multi, puterea este un drog, fara de care nu pot sa traiasca.