Romanii se vor angaja mai greu in Olanda

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 23:50
1726 citiri
Romanii se vor angaja mai greu in Olanda

Patronii olandezi care vor sa angajeze de la 1 iulie romani si bulgari pentru culesul capsunilor trebuie sa dovedeasca mai intai ca nu au gasit doritori pentru aceste slujbe in randul somerilor din Olanda sau al cetatenilor din tarile UE care au aderat inainte de 2007, relateaza NRC Handelsblad, potrivit Newsin. 

Guvernul olandez a aprobat vineri o serie de propuneri ale ministrului pentru afaceri sociale, Henk Kamp, menite sa descurajeze emigratia din tarile non-UE si sa reduca somajul - desi aflat la una dintre cele mai mici cote din UE - si presiunea cheltuielilor sociale ale statului.

"Daca este nevoie de un culegator de capsuni, trebuie dovedit ca acesta nu este gasit in Olanda sau in alta tara UE.

Exceptiile (pentru emiterea permiselor de munca - n.r.) sunt posibile numai daca angajatorul poate demonstra ca in interiorul UE nu a gasit pe cineva doritor sa faca aceasta munca", a declarat ministrul Kamp.

Regula se aplica si romanilor si bulgarilor, pentru care Olanda nu si-a deschis piata muncii si care, in viziunea ministrului, intra la categoria muncitori "din afara UE". Restrictiile introduse de Olanda pentru romani si bulgari vor fi ridicate insa in 2014.

In prezent, romanii si bulgarii au o anumita "cota" repartizata pentru permise de munca ce li se pot elibera pentru anumite tipuri de slujbe, in general sezoniere - cules de fructe si legume. 

#muncitori romani, #olanda, #someri, #ue, #cules de capsuni , #Stiri Locuri de munca