Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii se angajeaza usor, dar nu pot negocia contractul

Romanii se angajeaza usor, dar nu pot negocia contractul

Banca Mondiala a dat o bila alba Romaniei pentru reformele operate in domeniul legislatiei muncii. Potrivit unui raport, in tara noastra este usor sa te angajezi si destul de greu sa fii concediat. O privire mai atenta asupra raportului scoate, insa, in evidenta si greutatile pe care le intampina un salariat roman in campul muncii. Potrivit raportului Bancii Mondiale, romanii se pot angaja relativ usor. Pe o scala de la 0 la 100, in care 0 inseamna foarte bine, tara naostra a obtinut punctajul 30. Stam destul de bine si la capitolul concedieri. Legislatia muncii permite salariatului concediat din senin sa castige in instanta un eventual proces intentat patronului.

Avocatul Andrei Savescu, care a participat la realizarea studiului, a explicat, insa, ca angajatorii ies in castig atunci cand isi dau oamenii afara, comparativ cu alte tari.

"In Romania, costurile pentru angajator de a indeparta un salariat indezirabil sunt mici. Media e de trei saptamani. In alte tari, precum Egipt sau Argentina costurile pentru angajatori sunt salariul pe sase luni", a declarat Andrei Savescu.

Raportul Bancii Mondiale arata, insa, ca salariatii romani intampina greutati la negocierea contractului si au un program de lucru infernal. Avocatul Claudiu Munteanu-Jipescu, un alt specialist care a contribuit la intocmirea raportului, ne explica motivele acestor deficiente.

"Din cauza ca cererea este foarte mare, iar oferta limitata atunci sigur ca patronul s-ar putea, din punct de vedere economic, sa impuna un astfel de contract salariatului. De aici apare, probabil, si dezechilibrul programului de munca", a spus avocatul Claudiu Munteanu-Jipescu.

Romania a primit o bila neagra si pentru cele 89 de taxe pe care trebuie sa le plateasca, in medie, firmele si salariatii. "Sunt patru tari in lumea asta care au mai multe taxe decat noi: Congo, Ucraina, Belarus si Uzbekistan", a mentionat Andrei Savescu.

Romania a primit, in schimb, nota buna pentru usurinta cu care poti demara o afacere. Tara noastra ocupa locul 7 din 175 tari.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1069 ori