Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii pot muncii in Elvetia fara restrictii

Romanii pot muncii in Elvetia fara restrictii

Prin referendulmul de ieri, elevetienii au aprobat prelungirea si extinderea acordurilor cu Uniunea Europeana privind libera circulatie. Aproape 60% din voturi au fost favorabile referendumului, in timp ce numai patru din cele 26 de cantoane elvetiene au dat un raspuns negativ.

Peste 51% din locuitorii cu drept de vot din Elvetia au participat la referendum. Cele mai multe voturi pozitive s-au inregistrat in cantonul Vaud, unde peste 70% din elvetienii cu drept de vot au raspuns afirmativ. La polul opus, se afla cantonul Tessin, unde peste 65% din voturi au fost negative, noteaza Antena 3.

Miza referendumului este importanta pentru relatiile dintre Berna si Bruxelles, intrucat Uniunea Europeana anuntase ca mai multe acorduri economice dintre UE si Elvetia ar fi fost anulate in cazul unui vot nefavorabil.

Cooperarea economica cu Uniunea Europeana a fost intotdeauna sustinuta de elvetieni. Actuala criza economica a sporit temerile elvetienilor privind lipsa locurilor de munca. Mai mult, Uniunea Democratica de Centru, o grupare xenofoba, a realizat o campanie agresiva impotriva acceptarii romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Elvetia. Chiar si in aceste conditii, elvetienii au votat pentru continuarea relatiilor cu Uniunea Europeana.

Totusi, libera circulatie a romanilor si bulgarilor in Elvetia se va realiza in etape si va fi supusa unor restrictii care se pot prelungi timp de zece ani.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2811 ori