Romanii isi iubesc sefii

Marti, 18 Decembrie 2007, ora 10:33
1465 citiri
Romanii isi iubesc sefii

Dragostea, simpatia si respectul sint cele mai intilnite atitudini fata de superiorul ierarhic. Mai mult de jumatate dintre angajatii romani nutresc sentimente pozitive fata de sefii lor, aproximativ un sfert sint indiferenti si doar o cincime au sentimente negative, potrivit unui studiu realizat de publicatia online atitudinea.ro.

Angajatii au putut alege intre sapte sentimente - indiferenta, simpatia, antipatia, respectul, desconsiderarea, dragostea si ura - pentru a raspunde la intrebarea "Ce simti fata de seful tau?". Desi atitudinile sint preponderent pozitive, acestea graviteaza in jurul indiferentei, optiune care a obtinut cele mai multe "voturi" - 26%.

Psihologul Anda Pacurar spune ca aceasta alegere arata faptul ca angajatii romani "s-au maturizat" si au inteles ca "la serviciu nu trebuie sa te astepti sa fii tratat ca acasa sau ca intre prieteni si ca aici sint alte reguli de relationare, mai rar se intimpla sa existe legaturi emotionale". Aceasta explica faptul ca "acum angajatii nu mai vad seful ca pe un parinte, asa cum era inainte de Revolutie, cind Ceausescu era vazut ca un tata, si nu mai exista o atasare si nici reactii emotionale fata de sef. Ceea ce conteaza acum la un loc de munca sint beneficiile oferite de companie, de la bomboane pina la pensii private, acestea aduc multumire angajatilor".

Sondajul a pus fata in fata si alte tipuri de sentimente, pozitive, adica simpatia, respectul si dragostea, si negative - antipatia, desconsiderarea si ura. Cele pozitive au atras mai multe raspunsuri fata de cele negative, intrucit in jur de 20% dintre respondenti au ales dragostea, apropiat ca procent de respect, si 14% au ales simpatia, in total 55%. Sentimentele negative au acumulat in total 19% dintre raspunsuri, iar cel predominant este antipatia. Astfel, 8% dintre angajati isi antipatizeaza seful, 6% il desconsidera, iar 5% il urasc. Anda Pacurar spune ca aceste cazuri de sentimente de ura fata de sef sint rare si reprezinta situatii particulare, pentru ca "nu toti angajatii se cearta cu seful".

<a href=http://cotidianul.ro/index.php?id=16535&art=40489&cHash=2efb9f286b>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.