Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii isi doresc implinirea personala si sacrifica timpul liber in favoarea muncii

Romanii isi doresc implinirea personala si sacrifica timpul liber in favoarea muncii
Implinirea personala este prioritara pentru 27 la suta dintre romani, cea mai inalta rata din Europa, acestia fiind dispusi sa-si sacrifice timpul liber in favoarea muncii, pentru atingerea acestui scop, demonstreaza Eurobarometrul national dat publicitatii luni.

Ca reflex al unui sistem economic problematic, a unor dificultati economice si institutionale de autorealizare, romanii au pus pe primul loc al aspiratiilor lor implinirea personala.

Nu mai putin de 27 la suta dintre ei, fata de 11 la suta media europeana, au declarat implinirea personala prioritara. La o distanta considerabila sunt ungurii si estonii, 19 la suta, cei mai putin preocupati de acesta fiind cipriotii (doi la suta).

Timpul liber este mai important decat munca in tarile din penultimul val de extindere (52 la suta) si in UE 15 (48 la suta), dar nu in Romania, unde doar 33 la suta dintre participantii la sondaj s-au declarat de acord cu aceasta afirmatie. Totusi, germanii sunt, dintre europeni, cei mai dispusi sa-si sacrifice timpul liber in favoarea muncii (27 la suta), in timp ce 67 la suta dintre estoni au declarat contrariul.

Studiul a demonstrat totusi ca profilul romanului mediu concorda puternic cu acela al europeanului mediu in ceea ce priveste ierarhia valorilor, situand drepturile omului, pacea si respectul pentru viata pe primele locuri. Totusi, sensul economic al drepturilor omului, definit prin locuri de munca si salarii decente, este mai accentuat in Romania si in tarile din valul 2004 decat in UE 15. In schimb, in tarile UE 15, drepturile omului capata o alta semnificatie in mentalul colectiv: protectia mediului, asigurarea accesului la educatie si combaterea terorismului.

Eurobarometrul 66 a fost realizat pe baza unui sondaj desfasurat in perioada 6-9 septembrie 2006, pe un esantion de 1.047 de subiecti. Acestia au oferit raspunsuri referitoare la atitudinea lor fata de UE si institutiile romanesti, la prioritatile lor sociale si la valorile in care cred. Realizatorii studiului considera ca acesta masoara pulsul Romaniei la momentul zero al aderarii.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1158 ori