Romanii din Spania nu vor fi afectati de restrictiile tarii (Sebastian Lazaroiu)

Joi, 21 Iulie 2011, ora 00:59
1699 citiri
Romanii din Spania nu vor fi afectati de restrictiile tarii (Sebastian Lazaroiu)

Restrictiile pe care Spania vrea sa le introdua pe piata muncii nu se vor aplica cetatenilor care se afla deja pe teritoriul acestei tari si care muncesc cu forme legale, a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, informeaza NewsIn.

 

"Vorbim de anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice muncitorilor romani, care vor veni de acum incolo, nu celor care, in acest moment, sunt deja pe teritoriul Spaniei.

Din ceea ce stiu pana acum, totul e la nivel de intentie. Autoritatile spaniole au procedat foarte corect si ne-au informat inainte de a lua o decizie in acest sens.

Comisia Europeana nu a fost notificata oficial, asta ne-a confirmat si comisarul european, domnul Andor, dar sigur ca ei stiu despre aceasta intentie", a declarat ministrul, dupa intalnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, si cu directorul general al directiei generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Koos Richelle.

Lazaroiu a mai spus ca intentiile Spaniei reprezinta primul caz in care o tara, dupa ce a liberalizat piata fortei de munca, revine cu o serie de restrictii. Ministrul a apreciat ca este vorba despre un caz complex, care va fi dificil de judecat si la Comisia Europeana (CE).

"Cei de la Comisie au spus ca vor fi foarte prudenti si vor analiza cu mare atentie toate efectele si toate resorturile legale, economice si, evident, conform procedurilor, vor verifica daca exista fapte care sa probeze, probe solide cum ca Spania este intr-o situatie dificila.

Nimeni nu spune ca Spania nu este intr-o situatie dificila, dar trebuie vazut daca o anumita masura produce efectele pe care tara respectiva vrea sa le ia in situatii extreme", a subliniat Lazaroiu.

 

 

In ceea ce priveste notificarea Comisei Europene, Sebastian Lazaroiu a aprecizat ca exista doua proceduri prin care Spania o poate face: una ex-ante, ceea ce inseamna ca Spania notifica, iar CE va trebui prin vot sa decida, iar a doua ex-post, ceea ce inseamna ca Spania invoca situatia si doar notifica Comisia, iar masura intra imediat in vigoare.

"Sunt inca multe necunoscute in privinta asta si in privinta masurilor.

Sigur e ca guvernul spaniol va trebui sa defineasca ce inseamna masuri temporare.

In 2014, in Romania se termina acele perioade de tranzitie si, din acel moment, toate statele isi vor liberaliza piata fortei de munca, deci asemenea masuri nu pot trece oricum mai tarziu de 1 ianuarie 2014, dar noi speram sa nu fie cazul", a conchis ministrul.

 

#piata forta munca, #liberalizare piata forta munca, #locuri munca spania, #spania, #restrictii, #sebastian lazaroiu , #Stiri Locuri de munca