Romanii care au lucrat in Canada vor primi si pensia aferenta stagiului de cotizare din acest stat

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 10:33
2011 citiri
Romanii care au lucrat in Canada vor primi si pensia aferenta stagiului de cotizare din acest stat

Cetatenii romani care au lucrat in Canada si au achitat contributiile sociale aferente vor primi, la momentul iesirii din activitate, si pensia aferenta perioadei de cotizare la sistemul social al acestui stat, iar banii vor putea fi incasati in tara in care persoana respectiva isi are rezidenta.

Procedura este reglementata in acordul incheiat, la finele anului trecut, intre Romania si Canada in domeniul securitatii sociale intre Romania si Canada, document aprobat, miercuri, de Guvern prin proiect de lege, precizeaza Mediafax.

"Este vorba de un cadru juridic intre Romania si Canada in domeniul securitatii sociale, avand ca scop principal recunoasterea si totalizarea perioadelor de asigurare sociala realizata pe teritoriul ambelor state. In acest cadru este prevazuta egalitatea de tratament, precum si posibilitatea exportului prestatiilor de securitate sociala regelementate prin acord. Pana acum, o persoana care lua o pensie in Romania nu putea sa isi primeasca pensia in Canada sau invers", a aratat ministrul Muncii, Mihai Seitan, in sedinta de guvern.

Potrivit acordului, perioadele lucrate in cele doua state vor fi insumate in momentul calcularii pensiei, evitandu-se astfel riscul neindeplinirii conditiei de a avea, pentru a beneficia de pensie, o perioada minima de contributii intr-un singur sistem de securitate sociala, iar pensia va putea fi transferata in statul in care persoana isi are rezidenta.

#pensie, # rezidenta, # asigurare sociala, # canada, # romani, # munca , #Stiri Locuri de munca