Romanii au castigat mai putin in noiembrie

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 11:02
1274 citiri
Romanii au castigat mai putin in noiembrie

Castigul salarial mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% (9 lei) fata de octombrie pana la 1.366 lei (318 euro), ca urmare a diminuarii unor sporuri si drepturi salariale, restrangerea activitatii, nerealizarea de productii sau acordarea de premii ocazionale in luna anterioara, a anuntat luni INS, informeaza NewsIn.

In octombrie, castigul salarial mediu net crescuse cu 1,2% (16 lei) fata de septembrie, pana la 1.375 lei.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.866 lei (435 euro) in penultima luna din 2009, fiind cu 0,8% mai mic decat in luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 22,5% mai mare in noiembrie 2009.

"Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%", potrivit Statisticii.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in noiembrie in activitatile din intermedieri financiare (3.426 lei, 799 euro), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (771 lei, 180 euro).

In noiembrie au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu valori cuprinse intre 5% si 8,5% in sanatate si asistenta sociala, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, invatamant.

De asemenea, castigul salarial mediu net s-a mai redus cu intre 2% si 4% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, activitati de spectacole, culturale si recreative, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare intermedierilor financiare, telecomunicatii, agricultura, vanatoare si servicii anexe, administratie publica.

Pentru activitatile din sectorul bugetar, tendintele de scadere s-au manifestat atat la nivelul fondului de salarii, cat si a numarului mediu de salariati, ca urmare a zilelor libere fara plata efectuate conform Legii nr. 329/2009.

"Astfel, in luna noiembrie, comparativ cu luna precedenta, nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate si asistenta sociala, cu 13% in administratia publica, respectiv cu 11% in invatamant", a mai anuntat INS.

In noiembrie, au fost inregistrate si unele cresteri ale castigului salarial mediu net, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, platii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrangerii activitatii) si realizarilor de productii mai mari.

Astfel, in alte activitati extractive castigul salarial mediu net a sporit cu 13,7% in alte activitati extractive, iar in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, activitati de editare, cercetare-dezvoltare, cu valori cuprinse intre 6% si 8,5%.

Cresteri mai moderate - intre 2% si 5% - au avut loc in noiembrie in fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, transporturi pe apa, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate.

Comparativ cu noiembrie 2008, castigul salarial mediu nominal net a crescut in noiembrie 2009 cu 0,4%, insa a scazut cu 4,1% in termeni reali (tinand cont de inflatie).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#castig, #cumparare, #domenii, #putere, #salariu , #Stiri Locuri de munca