Romanii ar putea avea card national de sanatate pana in 2012

Marti, 20 Iulie 2010, ora 00:22
1747 citiri
Romanii ar putea avea card national de sanatate pana in 2012

Fiecare persoana va avea un card national de sanatate pana in 2012, cu peste patru ani intarziere, iar documentul va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, dar si date medicale precum grupa de sange sau predispozitia la alergii, potrivit Mediafax.

"Cardul national va contine pe langa numele si prenumele asiguratului un numar de identificare, altul decat codul numeric personal. In plus, cardul va avea cip pe care vor fi trecute si alte date medicale cum ar fi grupa de sange, daca respectiva persoana este alergica, sau daca ia medicamente anticoagulante", a spus directorul CNAS, Dorin Ionescu.

Posesorul cardului trebuie sa prezinte actul la doctor, la spital sau la farmacie iar toate serviciile medicale vor fi inregistrate in sistemul informatic al casei de asigurari. Licitatia propriu-zisa, pentru implementarea sistemului, incepe in toamna.

Datele personale vor fi luate de la evidenta populatiei, iar cele medicale de la doctori. Romanii isi vor lua cardul medical de la casele de asigurari, posibil contra unei sume modice. Distribuirea cardurilor ar putea dura intre 12 si 18 luni.

Identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale, iar pe card va exista un device, urmand ca pacientul sa se autentifice cu amprenta. Daca asiguratul este reticent, atunci va putea folosi si un cod PIN.

Pentru inceput va fi realizata fisa electronica a pacientului. Implementarea cardului national va fi incheiata in toamna lui 2011. Ministrul Sanatatii anunta si el in ianuarie 2010 ca, pana in anul 2012, vor intra in circulatie aceste carduri si ca pana atunci spera sa se gaseasca o solutie si pentru persoanele care nu sunt asigurate.

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica, pana in 29 ianuarie 2010, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Articolul 338 din proiect, care face referire la cardul national de asigurari de sanatate, prevede ca in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate vor fi alocate sumele pentru cardul national, astfel incat acesta sa poata fi implementat la 1 ianuarie 2011.

Programul trebuia implementat pana la sfarsitul anului 2007. Prevederile privind cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate au intrat in vigoare dupa 90 de zile de la promulgarea, la sfarsitul lunii aprilie 2006, a pachetului de legi privind reforma in sanatate.

Respectivul document mai avea nevoie, ca legislatie secundara, de un ordin al presedintelui CNAS, potrivit Legii 95 din 2006. Titlul IX din pachetul de legi privind reforma in sanatate (Legea 95 din aprilie 2006) prevede procedurile de elaborare, implementare si distribuirea in Romania a cardului european si a celui national de asigurari de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#card, #national, #romani, #sanatate , #Stiri Locuri de munca