Romania se confrunta cu un deficit de muncitori pe piata constructiilor

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 13:35
1099 citiri

Romania se confrunta cu un deficit de muncitori pe piata constructiilor, in prezent existand un numar de aproximativ 300 de mii de muncitori, fata de 900 de mii, cati erau in anul 1990, a spus, luni, intr-o conferinta de presa, reprezentantul FNCSM " Andrei Saligny", Andrei Provian.

Potrivit reprezentantului Federatiei Nationale a Sindicatelor din Constructii -Montaj " Anghel Saligny", daca in anul 1990 existau aproximativ 900 de mii de lucratori in domeniul constructiilor, in prezent exista circa 300 de mii de muncitori. " Ne confruntam cu un exod al fortei de munca, exista pericolul sa nu mai avem cu cine sa incepem ziua de program", a explicat Provian.

Muncitorii din domeniul constructiilor prefera sa munceasca in strainatate, de aceea " este o criza acuta", iar aceasta "hemoragie" poate fi oprita doar daca muncitorii din domeniul constructiilor vor ramane sa lucreze in tara sau se vor intoarce din strainatate.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) un muncitor necalificat castiga 190 de euro in Estonia, 250 de euro in Ungaria, 500 de euro in Slovenia, 1200-1400 de euro in Italia si 2000 de euro in Germania.

In prezent, un muncitor necalificat care lucreaza in domeniul constructiilor castiga 450 de lei, de aceea " este necesara cresterea salariului mediu in constructii, in urmatorii doi ani, ca sa poata concura cu salariile din tari precum Ungaria sau Polonia".

Spre sfarsitul anului 2007, salariul minim brut al unui muncitor necalificat in constructii va ajunge la 500 de lei, in anul 2007 va ajunge la suma de 700 de lei, iar in 2009 un muncitor necalificat din constructii va castiga 900 de lei", a explicat presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor Familia, Dan Cristescu.

De asemenea, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, a explicat ca piata constructiilor va creste anul acesta cu 25-27% fata de anul trecut, cand a inregistrat un nivel de sapte miliarde de euro.

"Sectorul constructiilor a ocupat anul trecut o pondere de 10% din Produsul Intern Brut (PIB) si estimam ca pe termen mediu aceasta pondere va creste la 12%", a explicat Plosceanu.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)