Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca, numeric si calitativ

Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca, numeric si calitativ

Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca atat din punct de vedere numeric, cat si din cel al calificarii, iar nivelul de pregatire al fortei de munca este principala piedica pentru dezvoltarea economica, a afirmat, joi, presedintele Basescu, la Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Daca aspectul cantitativ poate fi corectat prin deschiderea pietei muncii pentru statele din jur, problema calificarii tine de calitatea sistemului de invatamant, a spus seful statului la receptia de inceput de an a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana. El a afirmat ca in invatamant s-au facut progrese vizibile, dar ca se poate face mai mult si acesta este obiectivul pentru care pe langa Presedintie functioneaza o comisie de analiza a sistemului de educatie romanesc.

"Asupra acestui lucru, noi toti, politicieni, dar si specialisti din Romania, trebuie sa facem o cotitura extrem de importanta la inceputul anului scolar 2007-2008. De altfel, acesta este si motivul fundamental pentru care, pe langa Presedintie a fost infiintata o comisie de analiza a starii sistemului de invatamant din Romania si, ca efect al constatarii situatiei sistemului de educatie, sa propuna masurile imediate ce trebuiesc aplicate in sistemul de educatie", a precizat presedintele, citat de un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis vineri agentiei NewsIn.

In opinia presedintelui, nivelul de pregatire al fortei de munca este principala piedica pentru dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, de aceea sistemul romanesc al educatiei trebuie sa genereze oameni care sa poata face fata competitiei pe piata muncii.

Opinia presedintelui privind existenta unei crize de forta de munca in Romania difera radical de aceea a ministrului muncii, Gheorghe Barbu, care declara, marti, intr-un interviu acordat NewsIn, ca Romania nu se confrunta, in prezent, cu o criza pe piata fortei de munca, desi exista cateva deficite in unele domenii, iar pe trermen scurt romanii nu se vor inghesui sa plece la munca in strainatate.

"Nu sunt deloc ingrijorat, in acest moment, de plecari masive care sa goleasca piata fortei de munca din Romania. Este posibil sa fie o migratie mobila (plecari pentru perioade scurte de timp, n.n.) ceva mai accentuata in viitorul apropiat, dar cei care au vrut sa plece au plecat pana acum, nu au avut nevoie de facilitatea de a fi cetatean al UE", a spus ministrul Barbu.

In acelasi timp, oficialul Ministerului Muncii (MMSSF) a mai precizat ca, desi in unele zone se inregistreaza deficite de forta de munca specializata, acestea sunt cazuri izolate, care nu pot fi extinse la nivelul intregii tari.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1447 ori