Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania nu are nevoie in prezent sa importe masiv forta de munca

Romania nu are nevoie in prezent sa importe masiv forta de munca

Romania nu are nevoie in prezent sa aduca forta de munca din exterior intr-un mod substantial, a declarat marti ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, la lansarea publica a Observatorului National al Ocuparii si Formarii Profesionale a Fortei de Munca (ONOFPFM).

ONOFPFM este o structura organizatorica in subordinea MMSSF, menita sa reprezinte o sursa informationala cu privire la fenomenele si procesele specifice pietei muncii, utila procesului de fundamentare, elaborare si implementare a politicilor si strategiilor in domeniul ocuparii si formarii fortei de munca.

"Nu este o noua institutie, ci o forma de asociere in parteneriat cu patronate, sindicate, ONGuri , institutii ale statului, pentru ca vrem sa obtinem informatii de pe piata muncii, despre situatia la un moment dat, nu printr-un sondaj ci printr-o legatura directa de comunicare a datelor, care sa ne arate ce lipsa de forta de munca avem la un moment dat, ce tipuri de calificari lipsesc, ce tipuri de competente, astfel incat sa se poata defini politici si strategii in cunostinta de cauza, incepand de la cautarea fortei de munca in Romania, in primul rand, in principal in mediul rural, unde avem forta de munca ocupata in zona agriculturii de subzistenta, care trebuie atrasa spre zona serviciilor si a activitatilor productive, si, daca va fi cazul, sa definim eventual o politica inclusiv pentru imigratie, pentru a aduce forta de munca din exterior", a afirmat Barbu.

Acesta a precizat ca infiintarea Observatorului nu este o cerinta europeana, ci o nevoie pe care autoritatile au resimtit-o, iar noua structura va oferi informatii tuturor institutiilor, patronatelor, sindicatelor si ONG-urilor care au in domeniul de preocupari evolutia pietei muncii din Romania. "Ideea principala este inregistrarea datelor on-line. Sistemul informatic nu exista in prezent, dar nu credem ca va fi deosebit de scump", a adaugat oficialul MMSSF.

Ministrul muncii a apreciat ca "datele" conform carora exista deficite pe piata muncii de 200.000, de 500.000 de persoane, sunt mai degraba niste aproximari pe baza informatiilor dintr-o anumita regiune.

Barbu a admis ca pe piata muncii din Romania exista o lipsa de forta de munca, in domeniul constructiilor spre exemplu, si a subliniat din nou ca angajatorii ar trebui sa plateasca in mod corespunzator acesti salariati, deoarece "romanii nu pleaca de la casa lor pentru 100-200 euro in plus". Ministrul muncii a precizat ca, la acest moment, nu exista un proiect de lege pentru aducerea inapoi in tara a romanilor care au emigrat deja, dar exista o preocupare in acest sens si chiar o nota in curs de finalizare, care urmeaza sa fie discutata in guvern.

Pana in ianuarie, principalele subiecte in dezbatere publica se refereau la cat de usor pot sa plece romanii sa muncesca in strainatate, dar dupa 1 ianuarie ne punem probleme cum sa revina romanii, a mai spus Gheorghe Barbu.

Prezent la lansarea Observatorului, secretarul general al Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala /ANOFM/, Eugen Preda, a apreciat ca ANOFM va fi unul dintre cei mai importanti parteneri ai noii structuri, atat prin contributia cu informatii, cat si ca beneficiar al datelor, studiilor, evaluarilor si prognozelor pe care le va elabora ONOFPFM.

Preda a afirmat ca ANOFM detine o baza de date consistenta privind persoanele in somaj, participarea la masurile active pentru stimularea ocuparii, cuprinderea somerilor in cursuri de formare profesionala, informatii referitoare la angajatorii potentiali sau reali ofertanti de locuri de munca, dar aceasta baza de date a fost construita intr-o arhitectura care corespundea situatiei de la sfarsitul deceniului trecut.

Aproximativ 200.000-300.000 de straini vor intra pe piata muncii din Romania pana in 2013-2015

Aproximativ 200.000-300.000 de straini vor intra pe piata muncii din Romania pana la orizontul anilor 2013-2015, a declarat marti, pentru Rompres, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), dr Ion Ghizdeanu.

"Conform ultimei prognoze facuta de CNP, pana in 2013-2015 rezulta ca pe piata muncii va exista un deficit de forta de munca, de salariati in special, care apreciem ca va fi acoperit in principal din doua surse - cei care lucreaza in afara varstei de munca si de o a doua categorie , in crestere, cea a fortei de munca din exterior, din tarile extracomunitare", a spus Ghizdeanu. Presedintele CNP a precizat ca, in prezent, cinci la suta din necesarul de forta de munca este acoperit de persoane care depasesc varsta de 64 de ani.

Din cei aproape noua milioane de romani care ocupa locuri de munca in economia formala si informala, circa 400.000-500.000 de persoane au varsta peste 64 de ani, a adaugat Ghizdeanu. Potrivit reprezentantilor Institutului National de Statistica /INS/, la momentul actual rata locurilor de munca vacante este de 1,73 la suta.

Romania poate sa acorde in anul 2007 un numar de 12.000 de permise de munca pentru cetatenii straini, comparativ cu un contingent de 10.000 de permise stabilit pentru anul 2006. La sfarsitul anului trecut, numarul cetatenilor straini care lucreaza cu permise de munca in Romania era de peste 7.400, din care 25 la suta provin din Uniunea Europeana /UE/. Principalele state de provenienta ale lucratorilor straini erau Turcia, China, Republica Moldova, Franta, Germania si Italia, iar domeniile principale de activitate erau comertul - 29 la suta, industria - 28 la suta, serviciile - 20 la suta, urmate de constructii si domeniul financiar - bancar.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1422 ori