Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, cea mai mare accelerare a numarului de angajati

Romania, cea mai mare accelerare a numarului de angajati

Romania a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai mare accelerare din Uniunea Europeana (UE) a declinului anual al numarului de persoane angajate, care s-a dublat de la 2,2% in precedentele trei luni la 4,3%, doar Lituania si Bulgaria avand scaderi mai mari in spatiul comunitar, precizeaza Mediafax.

UE a pierdut, in medie, 0,2% din numarul de angajati in trimestrul al treilea, ajungand la 221,2 milioane de salariati, potrivit datelor anuntate, miercuri, de Eurostat, biroul pentru statistica al UE.

Lituania si Bulgaria au scazut cu 5,1%, respectiv 5%, in timp ce scaderi majore, dar mai reduse decat Romania au consemnat Estonia (-4,1%) si Grecia (-3%).

In trimestrul al treilea, numai in Grecia si Romania declinul anual al numarului de persoane angajate s-a accelerat fata de trimestrul al doilea.

In timp ce in Romania acesta aproape s-a dublat, in Grecia s-a inrautatit de la -2,4% la -3%.

Din cele 27 de state ale UE, 12 au inregistrat o evolutie negativa a numarului de persoane angajate, in timp ce in Olanda a stagnat, iar Irlanda nu a raportat date.

In Europa Centrala si de Est, Lituania, Bulgaria si Romania au avut cele mai mari scaderi, fiind urmate de Estonia, Slovenia (-1,5%), Slovacia (-0,7%), Letonia (-0,1%) si Cehia (-0,1%). In Ungaria (+1,4%) si Polonia (+0,8%) numarul de persoane angajate a crescut.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul total al salariatilor din Romania a scazut cu 645.000 de persoane de la inceputul anului trecut, iar aproape trei sferturi din total sunt angajati care au parasit sistemul privat, majoritatea in 2009, in timp ce ajustarea in sistemul public s-a produs preponderent in acest an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1607 ori
Citeste mai multe despreangajati numar romania ue