Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania,a treia crestere a costurilor orare cu forta de munca din UE in T1

Romania,a treia crestere a costurilor orare cu forta de munca din UE in T1
Costurile totale pentru o ora de munca au crescut in Romania, in medie, cu 19,6% in primul trimestru din 2008, o crestere mai temperata fata de cea de 25,2% din ultimul trimestru al anului trecut, fiind a treia evolutie din UE, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat.In Romania, angajatorii au platit in primele trei luni, in medie, cu 19,6% mai mult pe ora de munca decat in primele trei luni ale anului trecut. Cresterea este, insa, mai mica decat in ultimul trimestru al anului anterior, cand costurile medii pe ora de lucru, calculate pe ansamblul economiei, s-au marit cu 25,2% pe an.


Statistica pe ramuri de activitate nu releva discrepante mari intre sectoarele economice. Astfel, in industrie, costurile orare cu salariile, precum si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat cu 19% pe an, in constructii, cresterea anuala a fost de 19,8%, o marire similara fiind marcata si in sectorul serviciilor.Intre statele membre ale Uniunii Europene, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Letonia, de 33,3% si Lituania, de 26,2%, pe pozitia a treia aflandu-se Romania, cu un procentaj ceva mai scazut, 19,6%. Bulgaria a fost a patra, cu majorari ale cheltuielile efectuate de angajatori pentru plata orara a salariatilor de 19,4% pe an.La nivelul UE27, Eurostat a estimat pentru ianuarie-martie 2008 o marire, in termeni nominali, cu 4,3% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de 3,3%. Procentele au fost sensibil mai mari decat in octombrie-decembrie 2007, cand s-au inregistrat cheltuieli suplimentare pentru plata muncii de 3,6%, respectiv 2,9%.Pe ramuri de activitate, in zona euro costurile cu ora de munca s-au marit cu 3,7% in industrie, 4,0% in constructii si 3,0% in servicii, pe cand in UE27, costurile respective au fost de 4,7%, 5,0% si 4,0%. Dintre statele membre pentru care au fost date publicate, cea mai mica evolutie anuala a costurilor pe ora de munca s-a remarcat in Germania, de 1,6%.Costul cu forta de munca a crescut, in primele trei luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2007, cu aproape 20%, indica datele Institutului National de Statistica (INS). Pentru 2008, INS a estimat o crestere de 10-15%. In 2007, cheltuielile cu forta de munca au fost mai mari cu 23% comparativ cu 2006.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1577 ori