Când vor putea românii să afle online informații despre vechimea lor în muncă. Aplicația REVISAL, nefuncțională

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 11:25
905 citiri
Când vor putea românii să afle online informații despre vechimea lor în muncă. Aplicația REVISAL, nefuncțională
Aplicația REVISAL nu este funcțională pentru că nu s-a găsit o soluție tehnciă FOTO Pixabay

Deși în luna mai a fost oficializată o lege ce introducea posibilitatea salariaților de a accesa propriile date din registrul general de evidență a salariaților (prin portalul Reges sau aplicația Revisal), operaționalizarea accesului va veni abia din 2025.

Până la implementarea noului sistem informatic, salariații vor putea obține adeverințele de vechime ca și până acum.

Prevederile din proiectul de HG sunt pregătite pentru a răspunde obligației introduse de Legea 144/2022 în Codul muncii, respectiv posibilitatea ca angajații actuali sau foști ai unei firme să poată accesa online datele din registrul salariaților care îi vizează, să descarce și să tipărească un extras din registru pentru a putea demonstra vechimea pe care o au în muncă și/sau în specialitate.

Deși procedura se regăsește în acest proiect de HG, care a ajuns recent și la Consiliul Economic și Social pentru avizare, este prevăzut că respectivul act normativ va intra în vigoare abia la 31 decembrie 2024.

Este necesar un termen atât de îndepărtat pentru aplicarea proiectului pentru că încă nu există soluția tehnică. Actualul registru online nu permite, din punct de vedere tehnic, posibilitatea ca angajații, foști sau actuali, să acceseze situația lor legată de relațiile de muncă.

Pentru ca actualizarea registrului online să fie posibilă, după cum reiese din nota de fundamentare a proiectului de HG, trebuie accesate fondurile europene din cadrul Programului național de redresare și reziliență menționate pentru acest jalon, respectiv punerea în funcțiune a sistemului Reges-online, ce are ca data de dare în folosință 31 decembrie 2024.

Potrivit proiectului de HG, salariatul sau fostul salariat se va putea prezenta personal, sau prin împuternicit, la sediul inspectoratului teritoriul de muncă (unde își are angajatorul sediul/domiciliul, unde își desfășoară activitatea salariații unităților fără personalitate juridică sau în a cărui rază teritorială lucrătorul își are domiciliul, dacă angajatorul are/avea sediu în altă parte) pentru obținerea numelui de utilizator și a parolei, scrie avocatnet.ro. ...citeste mai departe despre "Când vor putea românii să afle online informații despre vechimea lor în muncă. Aplicația REVISAL, nefuncțională" pe Ziare.com

#revisal, #salariati, #salariu, #vechime in munca , #Stiri Locuri de munca