Revenirea evreilor in Romania

Miercuri, 24 Ianuarie 2007, ora 07:10
6729 citiri

Soneria telefonului sau mobil rasuna in momentul in care el vorbeste intr-o romana perfecta, pe linia sa fixa. Jacob Fonea, om de afaceri israelian stabilit la Bucuresti, raspunde la telefon. Cu cele doua aparate la urechi, el trece de la romana la idis (!) fara urma de accent.

In biroul sau, situat la etajul patru al unui imobil nou nout, el parcurge cu privirea cartierul Primaverii, fosta zona a nomenclaturii comuniste. Vila preferata a fostului dictator Nicolae Ceausescu se afla la doi pasi de acolo. Dar, la saptesprezece ani dupa caderea dictaturii, comunismul este cu adevarat mort in Romania. Tara a intrat in Uniunea Europeana la 1 ianuarie.

"La Bucuresti ma simt la mine acasa ca la Haifa, in Israel, afirma Jacob Fonea. Singura diferenta este ca aici nu sunt rachete ale Hezbollah". Viata lui este impartita intre sfarsiturile de saptamana petrecute in Israel alaturi de familia sa, si sederile la Bucuresti pentru a-si rezolva afacerile curente. "Doua ore si jumatate de zbor, patru zboruri regulate pe zi, e bine", precizeaza el. Grupul sau, Alpha - textile, ceramica, chimie si petrochimie -, da de lucru la 3000 de persoane si genereaza o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro. Nici in cele mai frumoase vise ale sale, fostul stomatolog, pe care angajatii continua sa il numeasca "Domnule doctor", nu si-ar fi imaginat o asemenea reusita.

In 1965 - el avea opt ani - familia sa paraseste Romania, directia Israel. Bunicii au fost deportati si gazati la Auschwitz in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Aliata a Germaniei naziste, Romania s-a facut vinovata de deportarea a cel putin 400 000 de evrei. Dupa razboi, statul comunist care s-a instalat i-a tratat ca pe o marfa, primind cate 10 000 de dolari "compensatie" pentru fiecare evreu plecat in Israel. Romania numara 800 000 de evrei inainte de razboi; in decembrie 1989, cand regimul comunist a fost rasturnat, ei sunt mai putin de 10 000. In Israel, evreii de origine romana sunt in jur de 500 000.

"Am revenit in Romania in 1990 imediat dupa caderea dictaturii, afirma stomatologul convertit in afaceri. Era un gol total, nu exista nimic. Marile societati nu indrazneau sa se aventureze in aceasta tara. Am inceput prin a importa aparate de climatizare. Ceausescu nu suporta "climatizarea" si nu erau decat sase aparate intr-o tara de 22 de milioane de locuitori. El interzicea si anticonceptionalele, isi aminteste el. Farmaciile au fost foarte repede privatizate, dar nu puteam face fata comenzilor. Principala problema era ca nu se puteau converti banii romanesti in valuta pentru a-i scoate din tara. Atunci am investit in textile si am mizat pe export. Aveam 32 de ani, eram pasionat de afaceri."

Aventura lui Jacob Fonea nu este singulara. Copiii Holocaustului au revenit in numar mare intr-o tara parasita de parintii lor din motive intemeiate. Se numara in prezent in Romania circa 3500 de intreprinderi israeliene si 15 000 de oameni de afaceri evrei care au injectat in tara aproximativ 2 miliarde de euro. Agroalimentar, inalta tehnologie, industrie militara, banci si constructii sunt domeniile lor de investitii privilegiate." Este o a doua generatie de evrei care se simt atasati de pamantul natal al parintilor lor, explica Aurel Vainer, deputat si presedinte al comunitatii evreiesti din Romania. In lumea afacerilor, contactul este esential daca vrei sa sesizezi nuanTele. In business, nuantele sunt cele care conteaza."

Si in politica, esti tentat sa spui. Relatiile intre Bucuresti si Israel au fost intotdeauna "speciale". Chiar si in epoca comunista, Romania era singura tara din blocul sovietic care cultiva relatii diplomatice destul de stranse cu statul evreu. In prezent, cele doua tari sunt legate prin douazeci si trei de acorduri economice referitoare la liber-schimb si care garanteaza investitiile.

"Evreii au crezut in viitorul acestei tari, explica Jose Iacobescu, presedinte al Camerei de Comert si Industrie romano-israeliana. De aceea au investit ei aici. Cand privesc in urma, mi se pare ca am trait un miracol." Iacobescu era inginer de automobile. Cand a cazut dictatura, el i-a facut o vizita atasatului comercial al ambasadei Israelului la Bucuresti si a propus crearea unei camere de comert pe care el o prezideaza. "Guvernul roman s-a aratat cooperant si a emis o ordonanta de urgenta pentru a ne da semnal verde, isi aminteste el. A fost prima camera de comert bilaterala dupa caderea comunismului. Am putut accelera investitiile evreiesti in Romania, dar trebuie sa spunem ca aceasta tara prezinta azi mari avantaje pentru straini."

Introdusa in 2005, rata unica de impozitare - 16% pe profitul societatilor si veniturile angajatilor, indiferent de nivelul lor - a simplificat fiscalitatea si i-a linistit pe investitori. Rezultatul: in timp ce in patrusprezece ani, intre 1990 si 2004, Romania a atras investitii straine de numai 14 miliarde de euro, in doi ani -2005 si 2006 - ea a obtinut cel putin 15 miliarde.

"In prezent, estimeaza Jose Iacobescu, este foarte putin antisemitism in Romania." Dar intr-o tara care a fost pe punctul de a derapa serios intr-un nationalism ingust si intolerant la inceputul anilor 1990, este bine sa ramanem prudenti. Cand ajung la aeroportul din Bucuresti, oamenii de afaceri evrei nu se reped sa isi puna kippa. Tara numara inca cateva organizatii de extrema dreapta antisemite care nu inceteaza sa denunte "pericolul evreiesc". Astfel este partidul extremist Romania Mare care a avut influenta in anii 1990. Dupa 2000 totusi, anul in care Romania a inceput negocierile de aderare la UE, puseurile "patriotarde" s-au calmat. "Intre timp, tara a decis sa se confrunte cu istoria sa si cu Holocaustul, asigura Rodica Radian-Gordon, ambasadoarea Israelului la Bucuresti, si ea de origine romana. Recunoasterea oficiala a Holocaustului, o zi comemorativa anuala a acestui eveniment, noi manuale scolare si un viitor memorial al deportarii au schimbat situatia."

La 24 octombrie 2006, grupul Leumi, a doua retea bancara a Israelului, s-a instalat in Romania. "Mediul bancar este foarte conservator, precizeaza Arnon Arbel, consilier economic al ambasadei Israelului. O banca ca Leumi nu se instaleaza intr-o tara decat dupa o analiza foarte amanuntita a pietei. Romania cunoaste in prezent rata de crestere cea mai ridicata din Europa, iar tara va servi drept cap de pod intre societatile israeliene si Europa centrala. Leumi este o banca de investitii foarte puternica care va atrage marile intreprinderi israeliene pe piata romaneasca."

Relatiile economice intre Israel si Romania nu sunt in sens unic. Daca asa-numitii copii ai Holocaustului vin la Bucuresti, copiii dictaturii romane merg si ei in Israel. Circa 200 000 de romani au plecat sa lucreze in Israel, majoritatea in constructii. La intoarcere, ei aduc nu numai bani, ci si o anumita cunoastere a ebraicei, ceea ce convine intreprinderilor israeliene in cautarea mainii de lucru calificate in Carpati. O problema: inca inainte de 2007, perspectiva aderarii la UE a impulsionat literalmente economia romana. Dupa 2002 deja romanii circula fara viza in spatiul Schengen al Uniunii si circa doua milioane si jumatate dintre ei au plecat sa lucreze acolo. Dintr-o data, numarul crescand de intreprinderi locale sunt confruntate cu penuria de mana de lucru. Unele dintre ele au ajuns sa angajeze chinezi, mai putin exigenti in ceea ce priveste salariile. "Sunt obligat sa transfer doua unitati de productie ale uneia din intreprinderile mele textile in Moldova fosta sovietica, declara Jacob Fonea. problema mea este ca nu mai gasesc destui angajati romani pentru a produce puloverele pe care le export in Uniunea Europeana."

Fostul stomatolog dezvaluie secretul foarte personal al succesului sau: :"Tara aceasta mi-a dat intotdeauna impresia de deja-vu." Israelul si Romania, in opinia lui, au trait aproape aceeasi istorie economica, la o distanta de douazeci de ani. "Domnul doctor" a cunoscut liberalizarea si inflatia de 400% pe an in Israel. Romania a urmat acelasi proces. "Cand am sosit la Bucuresti am regasit aceleasi probleme pe care le cunoscusem in Israel in adolescenta mea. Era un mare avantaj fata de alti investitori. Evreii au inteles imediat ca Romania se va dezvolta pentru ca ei trecusera deja prin toate acestea." "Esti stresat pana castigi primele doua milioane de euro. Apoi, cand ajungi la o cifra de afaceri de 100 de milioane , banii nu ne mai intereseaza. Azi pasiunea este cea care ma retine in afaceri, pentru ca vreau sa las ceva in urma mea in aceasta tara care mi-a dat atat de mult", filozofeaza Jacob Fonea.

Rador