Reducerea salariilor din cultura alunga tinerii spre alte domenii

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 10:23
1475 citiri
Reducerea salariilor din cultura alunga tinerii spre alte domenii

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, considera ca reducerea salariilor din domeniul culturii ar putea avea ca efect plecarea tinerilor spre alte domenii, el exprimandu-si insa speranta ca majoritatea oamenilor vor intelege ca este o perioada dificila si ca "fuga nu este neaparat cea mai buna solutie", precizeaza Mediafax.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, marti, la Sfantu Gheorghe, ca ministerul pe care il coordoneaza va reduce salariile angajatilor cu 25%, dar nu si personalul, precizand ca se refera la acele teatre, muzee, centre culturale care sunt in subordinea Ministerului Culturii, deoarece nu vrea sa se amestece in treaba acelor institutii care sunt in subordinea consiliilor locale sau judetene.

In acest context, Kelemen a afirmat ca, de exemplu, la Biblioteca Nationala ar trebui sa fie angajat personal, daca nu anul viitor, atunci incepand cu 2012, cand biblioteca se va muta in noul sediu.

El a spus, totodata, ca nu se poate reduce personalul din orchestre, filarmonica, opera sau balet, fiindca nu se poate canta cu mai putini instrumentisti intr-o filarmonica sau orchestra.

"Desigur, mai sunt foarte multe posturi vacante, dar in acest moment noi discutam despre reducerea salariilor, si nu a numarului de personal", a afirmat Kelemen.

Totodata, Ministrul Culturii a apreciat ca reducerea salariilor din domeniul culturii ar putea avea ca efect plecarea tinerilor spre alte domenii.

"Ca peste tot in sectorul bugetar, nu va avea un efect pozitiv (reducerea salariilor - n.r.), va dati seama. Unii probabil ca vor pleca spre alte domenii, mai ales tinerii, care sunt mai calificati, dar sper ca majoritatea oamenilor vor intelege ca este o perioada foarte dificila si ca probabil nu neaparat fuga este cea mai buna solutie de a rezolva aceasta problema la nivelul sistemului", a spus Kelemen.

#cultura, #domenii, #placare, #reduceri, #salarii, #tineri , #Stiri Locuri de munca