Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Razboi al declaratiilor. Bucurestiul si Kievul se lupta pentru Insula Serpilor

Razboi al declaratiilor. Bucurestiul si Kievul se lupta pentru Insula Serpilor

"Nu avem nevoie de indicatii din partea altor ministere", a replicat portofoliul externe roman colegilor ucraineni, dupa ce acestia au somat Bucurestiul, tot in scris, sa se abtina de la exprimarea unor opinii privind chestiunea Insulei Serpilor, pentru ca orice afirmatie poate influenta reglementarea situatiei. Stanca de 17 hectare, aflata vizavi de Delta Dunarii, in Marea Neagra, constituie de ani de zile intre Bucuresti si Kiev un obiect de disputa atat de serios incat Romania s-a adresat deja in 2004 Tribunalului de la Haga pentru reglementarea situatiei.

Problemele referitoare la delimitarea precisa a apelor teritoriale au luat amploare in momentul de fata, deoarece Parlamentul ucrainean a decis la 8 februarie ca va infiinta pe insula o asezare deocamdata fantoma, pentru a demonstra Tribunalului de la Haga ca stanca este intr-adevar un teritoriu locuit, deci ea constituie parte a Ucrainei.

In cazul in care Tribunalul International de la Haga va decide in sentinta promisa pana in 2008 ca insula face parte din teritoriul uscat al Ucrainei, atunci vecinul Romaniei va avea o suprafata mai mare de ape teritoriale si, in plus, va putea controla si circulatia navala de pe bratele Deltei Dunarii.

Insula, care apartinuse anterior turcilor, dar care a apartinut continuu Romaniei incepand din 1848, avand si un far, a fost atribuita Romaniei chiar si de Tratatul de pace de la Paris din 1947, insa Tratatul de prietenie si cooperare semnat in 1948 intre Romania si Uniunea Sovietica a atribuit-o deja Moscovei, deoarece aceasta avea interese militare acolo. De aceea, pe insula s-a construit o statie radar si s-a dispus stationarea a mai multor duzini de militari.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Ucraina a revendicat acest teritoriu. Mai mult, se vehicula tot mai des si in mediile romanesti informatia potrivit careia in adancul insulei si in preajma ei s-ar gasi uriase zacaminte de titei si gaze naturale. Fiind in posesia acestor informatii, ucrainenii au cheltuit deja milioane de dolari pentru a plasa pe insula aproximativ 50 de locuitori, in majoritate militari, de a infiinta pentru ei oficiu postal si chiar si o banca, in schimb apa potabila si alimentele trebuiau transportate pe insula stancoasa cu ajutorul vapoarelor. Se pare ca in 2004, Evgheni Marciuk, ministrul ucrainean de razboi, ar fi recunoscut ca pe insula nu traiesc decat 100 de graniceri si multe pisici.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1142 ori