Rata locurilor de munca vacante a scazut in perioada octombrie-decembrie 2010 cu 0,06 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,51%, in timp ce, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, a crescut cu 0,01 puncte procentuale, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS), informeaza NewsIn.
Astfel, numarul locurilor de munca vacante a fost in ultimul trimestru din 2010 de 20.400, in scadere cu 2.900 fata de trimestrul precedent.
In T4 2010, cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,11%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit industria extractiva (0,04%), respectiv activitatile de hoteluri si restaurante si tranzactii imobiliare (0,10%).
O treime (6.800) din numarul total al locurilor de munca vacante se regasesc in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,71%. Circa 16% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.300 locuri vacante), iar aproape 13% in administratia publica (2.600 locuri vacante). Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatea de tranzactii imobiliare (20 locuri vacante).
Potrivit INS, prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai mari scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,34 puncte procentuale), respectiv in constructii (-0,21 puncte procentuale). La polul opus, cu usoare cresteri, s-au situat activitatile de sanatate si asistenta sociala (0,28 puncte procentuale), respectiv cele de informatii si comunicatii (0,16 puncte procentuale).
Fata de T4 2009, cea mai semnificativa scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a produs in activitatile de servicii administrative si servicii suport (-0,38 puncte procentuale), respectiv sanatate si asistenta sociala (-0,37 puncte procentuale). Cresteri mai importante s-au regasit in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, informatii si comunicatii, respectiv in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (0,33 puncte procentuale).
Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori s-a referit, in trimestrul IV 2010 la ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,79% rata locurilor de munca vacante, respectiv 4.300 locuri vacante) si de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (0,64% rata locurilor de munca vacante, respectiv 4.500 locuri vacante).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,19% rata locurilor de munca vacante, respectiv 40 locuri vacante).
INS face precizarea ca rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca (ocupate si vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovarii in interiorul intreprinderii sau institutiei), exprimat procentual. Datele lunare privind rata locurilor de munca vacante sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.