Proiect OUG 58: Contributiile pentru DDA declarate si retinute de firma platitoare

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:51
1573 citiri
Proiect OUG 58: Contributiile pentru DDA declarate si retinute de firma platitoare

Platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului obtinut de MEDIAFAX.

"Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj (...) revine platitorului de venit", se arata in proiect.

VEZI AICI PROIECTUL OUG 58

Astfel, firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.

Documentul precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate.

Proiectul urmeaza sa fie discutat miercuri in sedinta de Guvern si face referire la prevederile legislative in vigoare, respectiv contributii la bugetele de pensii, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5% din venitul brut.

Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 58/2010, pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contributiilor de catre beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje si cozi in unitatile de depunere la finele lunii trecute.

Pe de alta parte, un proiect separat, aflat in dezbatere publica, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din ianuarie 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Potrivit acestui proiect, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%. 

#proiect, #drepturi de autor, #contributii , #Stiri Locuri de munca