Profita la maximum de petrecerea de Craciun de la birou

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 17:38
2004 citiri
Profita la maximum de petrecerea de Craciun de la birou

Petrecerea de Craciun, desi ar trebui sa fie un eveniment distractiv, poate fi uneori la limita dintre festiv si infricosator.

Daca esti ingrijorat ca ti se va observa si analiza comportamentul, nu esti paranoic. Esti privit, esti analizat. Insa expertii in cariera si business sunt de acord cu faptul ca un anumit grad de “dispozitie petrecareata” te poate proteja in seara petrecerii si te poate ajuta sa scapi cu reputatia profesionala intacta. De asemenea, ar putea chiar sa-ti ofere un imbold profesional.

Ce este total contraindicat

Pentru a obtine ce-i mai bun din petrecerea de Craciun, expertii descurajeaza urmatoarele:

Sa bei in exces. “Cu totii stim ca alcoolul anuleaza inhibitiile,” spune Randall Hansen, fondator si presedinte al Quintessential carrers. “Iar daca abuzezi de aceasta substanta inselatoare, s-ar putea sa te trezesti sarindu-i sefului la gat sau tragand vreo colega sub vasc.”

Sa tragi pe oricine sub vasc. Daca flirtezi cu cineva sau, mai rau, daca treci direct la actiune, vei fii tinta tuturor barfelor pana cel putin vara viitoare sau pana cand va aparea un subiect nou si interesant.

Experimentele din lumea modei. Lasa-ti acasa fusta mini din piele de leopard. “Tine minte ca petrecerea de Craciun de la birou este tot o afacere, asa ca nu este momentul sa-ti expui partea salbatica,” potrivit expertului business Hilka Klinkenberg.

In general, daca vestimentatia aleasa pentru petrecere nu intra in regulile de “casual” adoptate de compania ta, cel mai probabil nu este potrivita nici pentru petrecere.

Sa faci cadouri. Daca nu cumperi cadouri (potrivite) pentru toata lumea, mai bine nu aduci nimanui. Altfel, unii colegi se vor simti ignorati.

Sa aduci invitati. Daca invitatia la petrecere nu precizeaza exact cui se adreseaza sau daca se adreseaza strict angajatului, evita sa-ti aduci sotul/sotia, copiii sau animalele de companie. Sau, cel putin, discuta inainte cu organizatorul, pentru a te asigura ca planurile tale nu vor incomoda pe nimeni.

Ce este recomandat

Daca socializarea din timpul petrecerii de Craciun este o corvoada pentru tine, nu veni cu nici un pret, spun expertii. “Se vede atunci cand faci parte dintr-o echipa, iar daca esti prezent doar fizic, acest lucru va fi observat cu siguranta,” spune Klinkenberg.

Pentru a profita cu adevarat de acest eveniment, foloseste-l pentru a face networking. Pentru regulile petrecerii de sarbatori, expertii in cariera sugereaza urmatoarele:

Intra si amesteca-te in multime. “Vrei sa dai dovada de faptul ca stii sa vorbesti cu oamenii si ca esti confortabil in situatiile sociale, ceea ce este important, mai ales daca jobul tau presupune multe interactiuni interumane,” potrivit Cynthiei Lett, proprietara a Lett Group. “Aceasta ocazie ar putea fi singura in care top-managementul te poate observa punandu-ti in practica abilitatile sociale, iar o performanta pozitiva poate fi un imbold pentru a te recomanda atunci cand se va pune problema unei promovari.”

Pastreaza o atmosfera lejera. “Este in regula sa vorbesti despre realizarile echipei tale, insa nu plictisi pe toata lumea vorbind despre realizarile tale,” spune Andrea R. Nierenberg, expert in networking si presedinte al Nierenberg Group. De asemenea, nu monopoliza timpul nimanui cu o dizertatie completa despre strategia corporationala. Nierenberg sugereaza sa ai o lista de subiecte de conversatie lejere.

Poti sa intri pe site-ul companiei pentru a gasi subiecte business relevante, dar mai usor de digerat.

Asigura-te ca ai o strategie de iesire. Doua dintre cele mai importante abilitati de a petrece in mediul profesional sunt: sa stii cand este momentul sa te scuzi si sa abandonezi discutia si sa stii cand sa parasesti petrecerea.

“Ar trebui sa stii din instinct cand este cazul sa mergi spre urmatoarea persoana din incapere, insa cand ai dubii, nu petrece mai mult de 7 minute vorbind cu o singura persoana,” spune Nierenberg.

Cat despre perioada pe care trebuie sa o petreci la petrecere, aceasta nu trebuie sa fie de la inceput pana la sfarsit, insa o iesire brusca va fi observata. La polul opus, in nici un caz sa nu stai pana la sfarsitul sfarsitului petrecerii; ai putea sa lasi impresia ca esti mai mult petrecaret decat profesionist.

Fii amabil. Este intotdeauna o idee buna sa ii multumesti organizatorului si, mai ales daca petrecerea are loc la resedinta unui coleg/sef, gazdei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrecere craciun sarbatori cadou birou business companie job cariera sef , #Stiri Locuri de munca