Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele UNPR promite pensii mai mari din 2012

Presedintele UNPR promite pensii mai mari din 2012

Cel mai probabil pensiile vor fi indexate incepand cu 1 ianuarie 2012, sustine presedintele UNPR, Marian Sarbu, care a declarat, vineri, ca in privinta salariilor bugetarilor se va lua o decizie in octombrie.

"In ceea ce priveste pensiile, pe baza elementelor de natura economica, se intrevede aproape fara rezerve, numai un soc ar mai putea sa impiedice, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile sa fie indexate cu rata inflatiei plus 50% din cresterea salariului real pe economie", a sustinut Marian Sarbu intr-o conferinta de presa dupa intrevederea cu reprezentantii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

Legat de salariul minim pe economie, Sarbu a spus ca "in mod cert se va face o recalibrare intre nivelul salariului minim pe economie si salariul mediu pe economie in asa fel incat sa se incurajeze crearea de locuri de munca in economie, in mediul privat".

"Una din problemele fundamentale ale Romaniei este crearea de locuri in economie in domeniul privat, si nu la bugetari. Un raport cat mai echilibrat intre salariul minim pe economie si salariul mediu a fost vehiculat si in timpul dezbaterilor (n.r.- cu reprezentatii institutiilor financiare internationale).


Decizia finala din acest punct de vedere se va lua in luna octombrie. Poate sa inceapa un proces de recuperare a veniturilor reale ale populatiei si in ceea ce priveste pensiile, si in ceea ce priveste salariile bugetarilor.


In ceea ce priveste salariile bugetarilor, o decizie finala, cand se vor stabili si indicatorii macroeconomici pentru 2012, va fi luata in octombrie, dar este cert ca pe parcursul anului 2012 se va recupera in intregime diferenta de salariu care a rezultat in urma masurilor de austeritate luate in domeniu la 30 iunie 2010", a explicat el.

In privinta reformei in sanatate, Sarbu a spus ca este nevoie si la acest nivel de schimbari.


"Faptul ca nu s-a reformat suficient sistemul (n.r., de sanatate) si ca a ramas relativ in urma sistemului de pensii care devine pe zi ce trece mai sustenabil si mai capabil sa faca fata cerintelor, inclusiv din punct de vedere financiar, este o concluzie la care nimeni nu mai are nici un dubiu.


E nevoie in continuare de masuri accentuate in asa fel incat toti cetatenii sa poata sa beneficieze de serviciile de sanatate intr-o masura cat mai apropiata de nivelul contributiilor sociale", a mai spus liderul UNPR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1265 ori