Plecarile voluntare modifica "dramatic" rata romajului

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 14:11
1425 citiri
Plecarile voluntare modifica "dramatic" rata romajului

Rata somajului este mai mare fata de cifra oficiala de 7,5% deoarece nu include numarul plecarilor voluntare, iar tot mai multe companii locale apeleaza la "voluntariat", in locul disponibilizarilor, fiind un proces care dureaza mai putin, a declarat Raluca Parvu, senior consultant BPI Romania.

"Planul de plecari voluntare are un succes nesperat in randul companiilor din Romania pentru ca dureaza mai putin si din prisma unei presiuni mai mici din partea sindicatelor", a declarat Parvu, la un eveniment, conform Mediafax.

In acest context, ea apreciaza ca plecarile voluntare modifica "dramatic" cifra oficiala a somajului, numarul persoanelor care nu renuntat voit la locul de munca.

BPI Romania a realizat la inceputul anului un studiu cu privire la criza economica si consecintele acesteia asupra companiilor, din care a rezultat ca 41% dintre managerii romani urmau sa recurga la reducerea numarului angajatilor, in conditiile in care 45% dintre intreprinzatorii intervievati sustineau reorganizarea firmelor.

Portretul robot al salariatului roman afectat de restructurare are, potrivit BPI Romania, o vechime de 20 de ani in companie, o varsta medie de 40-45 de ani si nu are policalificare si nici nu a beneficiat de formare profesionala de-a lungul carierei.

"Este falsa ideea ca sunt disponibilizate persoanele tinere, fara experienta. Realitatea este ca sunt dati afara oameni cu experienta, ceea ce ar putea afecta performanta companiilor", a adaugat Parvu, la seminarul "Solutii Castigatoare pe timp de criza", organizat de Ziarul Financiar, in parteneriat cu Enterprise Investors.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #somaj, #someri , #Stiri Locuri de munca