Piata nu absoarbe toti absolventii de facultati, iar acestia ajung chelneri

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 16:49
1498 citiri
Piata nu absoarbe toti absolventii de facultati, iar acestia ajung chelneri

Din cauza ca facultatile din Romania au scos absolventi pe banda rulanta, piata nu ii poate absorbi pe toti, iar acestia risca sa ajunga sa profeseze in domenii de care au fugit atunci cand s-au decis sa faca studii superiore, ajungand operatori de call-center sau chelneri.

"Exemplele sunt numeroase In acest sens: companiile cu profil de call-center au aproape in exclusivitate personal cu studii superioare terminate, iar numeroase posturi de asistenti de receptie, vanzari sau marketing sunt, de asemenea, ocupate de candidati cu studiile superioare absolvite si care, de obicei, participa deja la un program de master", a declarat Florin Gogianu, sales support representative al companiei de recrutare Lugera & Makler, pentru Capital.

Romania are 44 de absolventi la 1.000 de locuitori
, mai mult decat Slovacia, Cehia, Ungaria sau Germania.

"Mare parte a tinerilor care tocmai au absolvit o facultate nu au niciun fel de experienta si prefera sa munceasca pe pozitii sub specializarile lor doar pentru a avea un salariu. In acest moment, salariile medii pentru entry-level se situeaza in jurul valorilor de 1.200 - 1.600 de lei, conform estimarilor specialistilor Lugera & Makler. Astfel, dupa cum sustine Irina Manolescu, aproape toate joburile care nu necesita studii superioare sunt totusi ocupate de persoane supra-calificate.

"De exemplu, se cauta asistent personal si aplica cel putin 700 de persoane care se gandesc ca "cine nu poate fi asistent personal?!"", spune Irina Manolescu, executive director al Career Solutions International si membru HR Club.

In acest conditii celor care au terminat facultatea, dar nu au experienta, le ramane varianta unui loc de munca prost platit.

#absolventi, #chelneri, #piata, # studii superioare , #Stiri Locuri de munca