Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata constructiilor are nevoie de inca 170.000 de muncitori in urmatorii doi ani

Piata constructiilor are nevoie de inca 170.000 de muncitori in urmatorii doi ani
Piata constructiilor va avea nevoie de circa 170.000 de muncitori in plus, in urmatorii doi ani, pentru a sustine proiectele de infrastructura care vor fi demarate in aceasta perioada, a declarat, vineri, pentru Rompres, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

"Necesarul este de circa 500.000 de muncitori pe piata constructiilor in urmatorii ani pentru a sustine cresterea sectorului si proiectele ambitioase de infrastructura. La ora actuala in Romania avem circa 330.000 de muncitori, iar diferenta speram sa fie acoperita prin dublarea salariului mediu pe ramura", a spus presedintele ARACO.Patronatele din constructii doresc sa dubleze salariul mediu in constructii de la 250 de euro in prezent la 500 de euro la jumatatea anului 2008.

"Noi am majorat salariul minim pe ramura incepand din acest an de la 390 de lei la 450 de lei, si dorim ca salariul mediu sa creasca de la 250 de euro la 500 de euro, la nivelul Poloniei si Ungariei, pentru determina muncitorii romani sa se intoarca in tara", a explicat Laurentiu Plosceanu.

Reprezentantul ARACO a spus ca in cazul in care nu vor putea fi adusi acasa romanii plecati sa lucreze in constructii in Occident, atunci constructorii se vor orienta pe piete precum India, Pakistan si China, pentru a cauta forta de munca.

"S-a vorbit mult de pietele din Ucraina si Moldova, dar acestea nu mai au muncitori, in schimb avem semnale de pe pietele din China si Pakistan. Dar nu e usor sa lucrezi cu acesti oamnei, asa ca suntem convinsi ca romanii prefera sa vina sa munceasca acasa daca salariul se apropie de cel pe care il castiga afara", a explicat presedintele ARACO.

La ora actuala un muncitor roman castiga jumatate din salariul unui muncitor din Polonia, Ungaria, 45 la suta din salariul unui muncitor care lucreaza in Italia si Portugalia si 20 la suta din salariul unui muncitor de pe piata germana.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori