Peste 50% dintre companii vor sa "fure" angajatii concurentei

Miercuri, 19 Martie 2008, ora 12:35
1256 citiri
Peste 50% dintre companii vor sa "fure" angajatii concurentei

Pentru a-si acoperi nevoia de personal, circa 60% dintre companii intentioneaza sa atraga angajati de la firmele concurente, iar cele mai multe dintre companii vad recrutarea si retentia talentelor ca principala problema pentru urmatorii zece ani, potrivit unui studiu realizat, la nivel global, de compania de servicii profesionale Resources Global Professionals.

Peste 80% dintre specialistii HR din companii isi concentreza eforturile pentru a gasi solutii eficiente la problema deficitului de personal. Datele studiului arata ca 90% dintre acestia planuiesc sa apeleze la companiile de recrutare si la servicii externalizate, 60% dintre ei declarand ca au in plan sa atraga angajati de la concurenta, in timp ce 58% spera sa creasca productivitatea fara sa recruteze.

In ceea ce priveste consiliile de administratie ale companiilor, acestea afirma ca au inca nevoie sa vada valoarea departamentului HR, lucru care arata ca HR-ul lupta inca pentru extinderea influentei la cel mai inalt nivel.


Cu toate acestea, 98% dintre specialistii HR intervievati se considera parte a senior managementului, iar 42% cred ca au mai putina influenta decat alti membri ai echipei. Cei mai increzatori cu privire la influenta in cadrul companiei sunt specialistii HR europeni, aproximativ 40% dintre acestia considerand ca au acelasi nivel al influentei cu al celorlalti membri ai echipei de seniori.

Cei mai pesimisti cu privire la acest aspect sunt reprezentantii HR din SUA, doar 25% dintre ei cred ca se bucura de un nivel ridicat de influenta in cadrul companiei. Studiul mai arata ca dezvoltarea leadershipului, managementul talentelor, precum si recrutarea si retentia de personal sunt principalele prioritati pentru majoritatea departamentelor HR.

In timp ce principalele prioritati ale companiilor, pe termen mediu si lung, sunt reducerea costurilor administrative si simplificarea activitatilor, prin optimizarea proceselor interne.


La studiu au participat companii cu venituri anuale de peste 1,5 miliarde dolari, din tari precum Danemarca, Franta, Olanda, Suedia, Australia, Japonia, India si SUA.