Persoanele cu carte de munca nu platesc CAS pentru drepturi de autor obtinute ocazional

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 18:52
2350 citiri
Persoanele cu carte de munca nu platesc CAS pentru drepturi de autor obtinute ocazional

Persoanele care au carte de munca nu vor plati CAS pentru veniturile din drepturi de autor obtinute ocazional, iar pentru cele obtinute lunar contributiile se calculeaza la o suma echivalenta cu cinci salarii medii brute, potrivit normelor de aplicare care vor fi aprobate luni de Guvern, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca Executivul a discutat in ?edinta de miercuri Hotararea care cuprinde normele de aplicare a OUG ce impune plata contributiilor de asigurari sociale si pentru drepturile de autor.

Muntean a precizat ca proiectul va fi afisat in cursul aceleiasi zile pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, pentru a intra in dezbatere publica, urmand sa fie aprobate luni de Guvern, intr-o sedinta extraordinara.

Purtatorul de cuvant a precizat ca, potrivit unor modificari aduse miercuri de Executiv proiectului de HG ce cuprinde normele de aplicare, persoanele care au carte de munca nu vor plati CAS pentru veniturile din drepturi de autor obtinute ocazional.

Astfel, un profesor care are carte de munca nu va fi nevoit sa achite CAS pentru veniturile din drepturile de autor obtinute prin publicarea unor carti.

Daca o persoana nu are carte de munca ?i obtine venituri din drepturi de autor ocazional, aceasta va achita contributiile anual, calculate in limita unui plafon echivalent cu cinci salarii medii brute.

Pentru persoanele care au carte de munca ?i obtin lunar venituri din drepturi de autor, contributiile se achita tot in limita a cinci salarii medii brute pe economie, dar lunar.

Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carte, # de, # munca, # cas, # drepturi, # autor , #Stiri Locuri de munca