Pensionarii cu venit sub 740 lei nu platesc contributia la sanatate

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 00:10
2396 citiri
Pensionarii cu venit sub 740 lei nu platesc contributia la sanatate

Pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei lunar nu vor plati nici in 2011 contributia la asigurarile sociale de sanatate, iar din 2012 sumele datorate pentru aceasta categorie la FNUASS trebuie platite de catre stat, asa cum prevede legea sanatatii, care nu s-a aplicat insa din lipsa fondurilor.

"Ordinul presedintelui CNAS nu poate contrazice un act administrativ. Mai concret, un ordin al presedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a Executivului.

In consecinta, proiectul de Ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat vine sa prelungesca cu un an, adica din 2012, termenul de la care statul trebuie sa plateasca contributia la sanatate pentru categoriile exceptate si pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei", a explicat, duminica, pentru MEDIAFAX, presedintele CNAS, Lucian Duta.

El a spus ca, potrivit Legii sanatatii din 2006, contributia pentru persoanele exceptate de la plata FNUASS si pentru pensionarii cu venituri mici trebuie platite de catre stat, dar, intrucat statul nu are bani sa platesca aceste sume, ordinul presedintelui CNAS proroga aceste plati pentru 2012.

"CNAS nu a pus niciodata problema ca pensionarii cu venituri sub 740 de lei sa fie obligati la plata contributiei la FNUASS incepand din 1 ianuarie 2012", a mai spus Duta.

In 2011, pensionarii cu venituri pana la 740 de lei si cei exceptati de la plata FNUASS nu platesc contributiile.

Mai mult, el a explicat ca pensionarii cu venit lunar de 741 lei vor plati la FNUASS suma de 1 leu, pentru ca prin plata contributiei la sanatate pensia lor nu trebuie sa scada sub 740 lei.

In situatia in care venitul din pensii este de 784 lei, atunci contributia la sanatate va fi de 43 de lei, astfel ca venitul ramas sa fie peste 740 lei, a exemplificat presedintele CNAS, citand un articol din proiectul de ordin. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensionari, #venituri, #sanatate , #Stiri Locuri de munca