Pensionarii bugetari vor avea de ales intre pensie si salariu

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 13:05
2693 citiri
Pensionarii bugetari vor avea de ales intre pensie si salariu

Pensionarii care sunt si bugetari trebuie sa opteze, pana in 9 decembrie, intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie sau sa precizeze, daca iau si alte pensii decat cea din sistemul public, pe care dintre ele o mentin in plata.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a elaborat instructiunile privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, care prevad ca pensionarii care au si venituri salariale de la stat trebuie sa opteze in scris pentru mentinerea in plata a pensiei sau a salariului daca pensia neta are un cuantum mai mare decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv 1.693 de lei in 2009, informeaza Mediafax.

Reglementarile cuprinse in Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 vizeaza pensionarii care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire, la autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ - teritoriala.

Beneficiarii dreptului la pensie sunt pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii apartinand sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniti din cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cei din sistemul de asigurari sociale al avocatilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege) si beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

MMFPS precizeaza ca persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, care in 2009 este de 1.693 de lei.

"Pentru pensionarii care incaseaza pensie atat din sistemul public de pensii, cat si din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, dupa caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are in vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.

In situatia in care din cumularea pensiilor nete rezulta un cuantum mai mare decat nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate, numai cu una din pensii, al carei cuantum se situeaza sub nivelul salariului mediu brut, la alegere", precizeaza MMFPS.

Astfel, pana la data de 9 decembrie, pensionarii care sunt intr-o astfel de situatie sunt obligati sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie sau sa precizeze optiunea cu privire la mentinerea in plata a uneia dintre pensiile fata de cuantumul careia este permis cumulul.

Documentele, care trebuie depuse la angajator sau la Casa Teritoriala de Pensii, vor putea fi descarcate de pe site-ul MMFPS.

#bugetari, #pensie, #pensionari, #salariu , #Stiri Locuri de munca