Pensiile sub 1.500 lei vor fi scutite de impozit

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 09:08
1692 citiri
Pensiile sub 1.500 lei vor fi scutite de impozit

Plafonul de impozitare a pensiilor va creste in mod sigur la 1.500 lei de la 1 ianuarie 2010 si ar putea fi ridicat la acest nivel chiar de la 1 iulie 2009, daca este posibila o modificare, in acest sens, a Codului Fiscal, a declarat marti, la un post de televiziune, ministrul muncii, Marian Sarbu, precizeaza NewsIn.

"Cu siguranta vom ridica plafonul de impozitare a pensiilor pana la 1.500 de lei de la 1 ianuarie 2010 si, daca este posibila modificarea Codului Fiscal, ar fi posibila ridicarea acestui plafon inca de la 1 iulie, insa nu cred ca este posibil acest lucru", a spus Sarbu.

Ministrul Muncii
preciza in februarie, pentru NewsIn, ca numarul total al pensionarilor care ar putea beneficia de aceasta masura este de circa 600.000.

Numarul total al pensionarilor din Romania era in martie de 5,51 milioane, din care 4,69 milioane platiti din bugetul asigurarilor de stat si 817,6 miii de pensionari din agricultura, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Varstele de pensionare vor trebui egalizate intre barbati si femei pana in 2030 


Guvernul ar putea creste pana in 2030 varsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, care va ajunge, astfel, la acelasi nivel cu varsta de pensionare a barbatilor, ca urmare a presiunilor facute de Banca Mondiala, a mai declarat ministrul muncii, Marian Sarbu.

"Avem o presiune importanta din partea Bancii Mondiale pentru a lua o decizie in ce priveste egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana la sfarsitul anului.

Propunerea Bancii Mondiale este ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, iar propunerea noastra este ca ca aceasta perioada sa se intinda pana in 2035. Cred ca in 2030 varsta de pensionara a femeilor si barbatilor ar putea ajunge la 65 de ani", a spus Sarbu.

"Sper sa pot convinge organismele internationale cu care negociem aceste programe de nevoia adoptarii acestor programe in functie de situatia existenta in Romania", a mai spus ministrul.

Banca Mondiala recomanda Guvernului Romaniei reformarea sistemului de pensii si a pietei financiare, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat transmis NewsIn in 31 martie.

Estimarile pentru anul 2050 arata ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.

Drept urmare, daca nu va fi abordata problema imbatranirii populatiei, aceasta va pune in pericol siguranta economica si bunastarea pensionarilor, se arata in comunicatul Bancii Mondiale.

"Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice - 70 de ani - pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala.

Potrivit comunicatului, raportul analizeaza mai multe optiuni de ajustare a beneficiilor sau a regulilor de indexare a acestora, care, singure sau in combinatie, pot fi folosite in abordarea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii, ce se deterioreaza, si protejarea sigurantei economice a pensionarilor.

"Studiul nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga "combinatia de masuri' dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", a tinut sa precizeze Banca Mondiala.

#cod, #fiscal, #impozit, #pensii, #plafon, #sarbu , #Stiri Locuri de munca