Paradoxul pietei muncii: avem deficit, dar si forta de munca nefolosita

Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:59
2722 citiri
Paradoxul pietei muncii: avem deficit, dar si forta de munca nefolosita

Piata muncii in Romania este intr-un fel paradoxala, intrucat are un deficit de forta de munca, dar si un rezervor urias in mediul rural pe care insa nu-l foloseste, a declarat, marti, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, potrivit Mediafax. 

Lazaroiu a precizat ca, daca in mediul urban gradul de ocupare este mult mai mare, in rural exista o masa amorfa care nu este in niciun fel angajata pe piata muncii, dar care reprezinta un potential urias pentru rata ocuparii.

El a a spus ca somajul inregistrat oficial in Romania nu este spectaculos de mare, tara noastra fiind printre cele cu cea mai mica rata a somajului.

"Nu somajul inregistrat ne ingrijoreaza. Avem o rata a subocuparii mult prea extinsa, dar si o subutilizare a fortei de munca.

Pentru rural, cel mai la indemana ar fi fost sa avem acele intreprinderi mici si mijlocii care sa se ocupe de procesarea produselor agricole", a sustinut ministrul Muncii.

Acesta a explicat ca daca ar exista astfel de modalitati de procesare s-ar absorbi mare parte din forta de munca din rural.

"Rata ocuparii trebuie crescuta prin scoaterea fortei de munca neutilizate", a mentionat Lazaroiu. Potrivit acestuia, prin aplicarea noului Cod al Muncii, au fost deja inregistrate efecte pozitive, el estimand ca la sfarsitul acestei saptamani s-ar putea ajunge la circa 500.000 de noi contracte de munca inregistrate dupa intrarea in vigoare a legii.

"Noi nu credem ca oameni care nu munceau s-au angajat acum. Noile contracte provin din munca la negru", a mai spus ministrul Muncii.

Intr-un interviu acordat, luni, MEDIAFAX, Sebastian Lazoriu a sustinut ca noile contracte au fost inregistrate dupa ce munca la negru a iesit la suprafata. 

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#piata muncii, #sebastian lazaroiu, #angajati, #forta munca, #somaj , #Stiri Locuri de munca