Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ostilul Regat Unit nu vede beneficiile imigrantilor

Ostilul Regat Unit nu vede beneficiile imigrantilor

Potrivit unui sondaj Financial Times, economia Marii Britanii se poate sa fi beneficiat de pe urma migratiei din Europa de est, dar cetatenii sai sunt mai ostili decat cei ai altor state occidentale importante in privinta primirii de noi imigranti.

Sondajul Financial Times/Harris arata ca politicienii si economistii britanici nu au reusit sa convinga publicul sceptic de faptul ca o politica a portilor deschise fata de statele est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 a ajutat la cresterea economiei nationale.

Dar sondajul indica si faptul ca ministerele au identificat in mod corect dorinta unui control mai stric al muncitorilor din strainatate. Guvernul a impus restrictii lucratorilor din Bulgaria si Romania atunci cand aceste state au aderat la UE la 1 ianuarie anul acesta.

Marea Britanie va introduce de la anul si un nou sistem de puncte pentru imigranti, pentru a-i avantaja pe profesionistii tineri si bine pregatiti si pe intreprinzatori.

Potrivit sondajului, 47% dintre britanici cred ca migratia lucratorilor in interiorul UE a fost in detrimentul economiei, aproape dublu fata de cei 24% din Spania care au aceeasi opinie. Intre timp, 76% dintre respondentii britanici doresc inasprirea controalelor la granite, iar 66% au declarat ca sunt "prea multi straini" in tara. In ambele cazuri, numarul acestora este mai mare decat cel al respondentilor din Franta, Italia, Spania sau Germania, care impartasesc aceeasi parere.

Sondajul confirma faptul ca Marea Britanie ramane o destinatie populara pentru emigrantii europeni - fiind devansata doar de Spania - si este privita de respondenti ca avand cea mai sanatoasa economie, alaturi de Germania.

Raspunsurile oferite de 6 561 de adulti din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Spania si Statele Unite arata si faptul ca multi europeni sunt deschisi ideii de a lucra in alta tara, incurajandu-i pe cei care cred ca economiei UE ii lipseste mobilitatea fortei de munca in stilul Statelor Unite. Francezii sunt cei mai reticenti la ideea de a lucra in alta tara, in ciuda celor 73% care considera ca viata in Franta se inrautateste - cea mai pesimista viziune dupa Italia.

O mare parte a cetatenilor britanici - 45% - a declarat ca se gandeste sa paraseasca Marea Britanie pentru a lucra intr-o tara UE, Spania fiind destinatia preferata.

Potrivit datelor publicate anul trecut de Biroul National de Statistica, un numar estimat de 198 000 de cetateni britanici a emigrat in 2005 din Marea Britanie, confirmand nivelurile ridicate de emigranti din ultimii ani.
Principalul factor mentionat de britanicii participanti la sondaj a fost calitatea sporita a vietii, cu toate ca preturile mai scazute ale proprietatilor, vremea mai buna si mediul mai curat au fost considerate mai importante decat satisfactia sporita la locul de munca.

Sondajul confirma transformarea Spaniei in una dintre cel mai vibrante economii ale Europei. Cetatenii sai sunt relaxati in privinta imigratiei si sunt cei mai optimisti dintre marile state europene in privinta imbunatatirii vietii lor pe viitor.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1043 ori