Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ordonanta de urgenta referitoare la sanctionarea muncii la negru, respinsa de Senat: E inaplicabila

Ordonanta de urgenta referitoare la sanctionarea muncii la negru, respinsa de Senat: E inaplicabila
Senatul a respins, in sedinta plenului de luni, OUG 53/2017 pentru modificarea si completarea Codul muncii prin care se stabileste ca angajatorul isi poate relua activitatea dupa ce plateste contraventia pentru persoanele identificate fara contract de munca.

OUG 53/2017 prevede modificarea Codului muncii, in sensul ca regimul sanctionator in ceea ce priveste caracterul penal al faptei de a primi mai mult de 5 persoane la munca fara contract de munca se schimba in incadrarea faptei sub forma de contraventie, indiferent de numarul de persoane identificate ca presteaza munca nedeclarata.

Actul normativ stabileste contraventia la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca presteaza munca nedeclarata si prevede sistarea activitatii locului de munca supus controlului, cu posibilitatea reluarii activitatii numai dupa achitarea amenzii aplicate si remedierea deficientelor care au condus la sistare.

Ordonanta introducea posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal, ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia si stabileste obligatia angajatorului de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual.

Senatorul USR Florina Presada a calificat Ordonanta ca fiind "inaplicabila" pentru ca angajatorul nu poate tine la locul de munca contractele de munca pentru toti angajatii.

Proiectul de respingere a Ordonantei a primit 99 de voturi "pentru" si 9 "abtineri" din partea Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Forul decizional in acest caz este Camera Deputatilor.

Citeste pe larg despre OUG 53/2017 ...citeste mai departe despre "Ordonanta de urgenta referitoare la sanctionarea muncii la negru, respinsa de Senat: E inaplicabila" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1210 ori