Optimisul studentilor privind oportunitatile de cariera, in crestere fata de 2007

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 18:04
1070 citiri
Optimisul studentilor privind oportunitatile de cariera, in crestere fata de 2007

Studentii romani sunt mai increzatori in privinta oportunitatilor de cariera decat in trecut, 70,6% in 2009, fata de 58,4 in 2007, si sunt sensibil mai atrasi sa munceasca in tara, 36% in 2009, fata de 26,6% in 2007, arata un sondaj printre discipolii la inginerie, stiinte naturale si economie, informeaza NewsIn.

In privinta perspectivelor de cariera ale studentilor romani, ei sunt aproape la fel de increzatori ca si colegii lor germani (74% in 2009, fata de 72,4% in 2007).

Trecerea de la un job la altul ramane constanta, trei ani fiind media de angajare intr-o companie.

Aproximativ 16% dintre studentii intervievati isi imagineaza ca ar putea lucra peste 10 ani pentru acelasi angajator, fata de 13,2% in 2007.

Un motiv pentru schimbarea locului de munca ar fi o oferta de lucru in strainatate, 56% dintre cei intervievati spunand ca ar renunta la job-ul din Romania ca sa plece, chiar si intr-o alta tara din Europa de Est.

"Motivul acestui optimism al studentilor este ca ei au ajuns sa creada ca o atitudine pozitiva este cheia spre succes, ceea ce nu este rau deloc. Pe de alta parte, starea de euforie generala, cauzata de cresterea economica rapida din ultimii ani, ingreuneaza adaptarea la schimbarea subtila de situatie. Oricum, se observa, ca efect al crizei sau al unei gandiri mai mature, o atitudine inclinata spre siguranta locului de munca si spre evolutia in cariera in cadrul aceleiasi companii", a explicat, la lansarea studiului, psihologul Aurora Liiceanu.

Un alt aspect interesant este viziunea studentilor asupra implicarii statului in industrie.

In Germania, 38,2% dintre studenti cred ca statul ar trebui sa se implice direct in economie, in timp ce, in Romania, doar 14,4% impartasesc aceasta idee.

Studentii au fost intrebati despre raspunsul statului la criza prin sprijin si garantii pentru industria de automobile si pentru sistemul bancar.

Astfel, 41,7% dintre studentii germani cred ca statul a oferit mai mult sprijin decat era necesar, in timp ce doar 2,1% dintre romani subscriu la acest lucru.

Totodata, un sfert dintre studentii germani cred ca statul a luat masuri corecte, fata de 11,2% dintre studentii romani.

Sondajul a fost realizat, pentru corporatia Continental, in martie 2009, pe 1.031 studenti centrele universitare din Bucuresti, Brasov, Timisoara, Clij Napoca, Sibiu si Iasi. 

#studenti, # joburi, # cariera, # companii, # angajatori , #Stiri Locuri de munca