ONU: Masurile de austeritate si reforma pietei muncii cresc rata somajului

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 17:36
1861 citiri
ONU: Masurile de austeritate si reforma pietei muncii cresc rata somajului

Masurile de austeritate si reforma pietei muncii cresc rata somajului, fara a duce la indeplinirea obiectivului - reducerea deficitului, potrivit unui raport al agentiei ONU pentru munca.

Somajul este un fenomen in crestere in lume si acest trend se va mentine pe termen scurt, ca rezultat al politicilor economice in voga la ora actuala, precum masurile de securitate si reforma pietei muncii, se arata in raportul Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) publicat luni la Geneva.

Raymond Torres, autorul principal al "World of Work Report 2012", sustine ca taierile bugetare si reformele privind piata muncii au dus la cresterea somajului, fara a atinge, in general, tinta de reducere a deficitelor publice.

"Atentia acordata austeritatii fiscale de multe tari din zona euro provoaca adancirea crizei locurilor de munca si ar putea duce la o noua recesiune in Europa", crede Torres, adaugand ca si tarile aflate in curs de dezvoltare ar putea fi afectate de aceste politici.

6,1% - rata globala a somajului in 2012

Potrivit raportului, in 2012 rata globala a somajului va fi de 6,1% sau 202 milioane de oameni, ceea ce reprezinta o crestere fata de 2011, cand 196 de milioane de persoane nu au avut un loc de munca. Pentru 2013, ILO estimeaza ca 207 milioane de persoane vor fi in somaj.

Rata somajului este mai ridicata in randul tinerilor, fenomen cu potential de revolte sociale in Africa Subsahariana, in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si in Europa Centrala si de Est si in economiile avansate.

Ingrijorator este si procentul celor care nu si-au gasit un loc de munca de peste un an, 40% dintre someri fiind in aceasta situatie.

Din 2007, doar sase economii avansate au reusit o imbunatatire a ratei somajului: Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta si Polonia.

Raymond Torres a criticat dur politicile implementate in Europa. "In Spania, spre exemplu, deficitul a fost redus de la putin peste 9% din PIB in 2010 la 8,5% in 2011, o reducere foarte mica in raport cu programul drastic de austeritate", spune el.

In plus, somajul in Spania atinge niveluri record luna de luna.

"ILO intelege ca deficitele fiscale nu pot ramane mari pe termen lung. Este important sa existe o strategie de consolidare fiscala pe termen lung (...) Dar ritmul trebuie sa fie realistic", este de parere Torres.

#ONU piata muncii, #reforme austeritate piata muncii, #ONU raport piata muncii , #Stiri Locuri de munca