Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ofiterul de conformitate sau pe cine platesti ca sa te toarne

Ofiterul de conformitate sau pe cine platesti ca sa te toarne
Ofiterul de conformitate este angajatul tau. El raporteaza orice miscare financiara suspecta Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor.Majoritatea firmelor romanesti sunt in ilegalitate pentru ca n-au o persoana de legatura cu Oficiul. Ele risca amenzi foarte mari si chiar desfiintarea societatii.
Pentru multe firme Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) este o sperietoare. Oficiul are ca obiect de activitate prevenirea si combaterea spalarii banilor, scop in care primeste, analizeaza, prelucreaza informatii si informeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cam nimeni in tara romaneasca nu-si pune problema ce i se poate intampla daca ii vine un control, cum se zice, pe linia spalarii banilor. Cate firme de prestari servicii credeti ca au un angajat platit, care sa fie persoana de legatura cu ONPCSB? Cu alte cuvinte, omul care te toarna pe banii tai.

Si mai putini contribuabili sunt interesati ori stiu ce anume trebuie exact sa raporteze la ONPCSB. Legea spune ca, in cel mult 24 de ore, trebuie raportate operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele.

Lista A"raportorilorA" este imensa: institutii financiare bancare si non-bancare, societati de asigurari, de jocuri de noroc, turism, amanet, consultantii fiscali, notarii publici, agentii imobiliari, chiar si fundatiile.

A"Opinia noastra este ca orice societate comerciala, in cazul in care in activitatea sa intervin incasari/plati mai mari de 10 000 euro trebuie sa raporteze aceste operatiuni OficiuluiA", spune Sorin Robu director general la Omega Consulting&Management, societate de consultanta fiscala.

Limita de 10 000 euro

In orice relatie de afaceri, de indata ce exista o informatie ca printr-o operatiune se urmareste spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism, trebuie sa raportezi chiar daca valoarea operatiunii este mai mica decat limita minima de 10.000 euro. Cine nu anunta ONPCSB risca sanctiuni pana la amenda de 30 000 lei, la confiscarea bunurilor, suspendarea autorizatiei, blocarea contului bancar si pana la inchiderea firmei.

Problema este: pana unde se intinde plapuma Oficiului? Raspuns: peste orice societate de prestari de servicii. Firmele cu acest profil sunt obligate sa aiba o persoana de contact la Oficiu (numita si A"ofiter de conformitateA") si proceduri de control intern pentru a preveni si a impiedica spalarea banilor si finantarea actelor de terrorism.

N-ai asa ceva te costa, daca ai noroc si nu-ti suspenda activitatea, de la 15 000 lei la 50 000 lei. Amenzi pe care ti le pot aplica inspectorii ANAF sau cei ai ONPCSB, care au dreptul sa te controleze la spalarea banilor. V-ati gandit sa dati o spaga? Gresit. Cam cat sa fie cuantumul mitei la amenzi atat de mari?

Directorul general al Omega Consulting&Management remarca practicile uzitate de romani pentru a scapa de grija spionului care toarna la Oficiu. A"Administratorul societatii se numea pe sine ofiter de conformitate. Bancile sau alte tipuri de societati financiare numeau ofiterul din randul conducerii executive. In prezent conducerea executiva a institutiilor financiare dezvolta procedurile de control intern iar de implementarea acestora se ocupa ofiterul, care este subordonat conducerii banciiA", explica Sorin Robu.

Ce risti daca n-ai ofiter

- confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie
- suspendarea activitatii pe o durata de pana la sase luni ori, pentru comert exterior, suspendare definitiva
- blocarea contului bancar pe o durata de la 10 zile la o luna;
- anularea avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
- inchiderea societatii

Domenii controlate

- Financiar-bancar
- Asigurari
- Jocuri de noroc
- Turism
- Obiecte de arta
- Profesii liberale (auditori, consultanti fiscali, notari)
- Oficii postale
- Case de schimb valutar si de amanet
- Asociatii si fundatii

Ce se poate controla

- Vanzarea/cumpararea de catre societate a unui autoturism catre/de la o persoana fizica, plata facandu-se in numerar si fiind mai mare de 10.000 euro
- Imprumutul mai mare de 10 000 euro acordat de catre asociat societatii
- Rambursarea imprumutului catre asociatul societatii.
- Alte operatiuni de incasari/plati in numerar, peste 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele.

Cristian Niculescu
Banii Nostriwww.directNews.ro - Topul stirilor zilei


Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4830 ori