Numarul angajatilor "la negru" din Bucuresti a crescut cu 20% in S1

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 12:45
1947 citiri
Numarul angajatilor "la negru" din Bucuresti a crescut cu 20% in S1

Numarul angajatilor fara forme legale din Bucuresti a crescut in semestrul I cu 20% fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul crizei, care a impins multe companii sa caute mijloace de a evita plata contributiilor, a declarat vineri directorul coordonator adjunct al ITM Bucuresti, Cecilia Voicu, transmite NewsIn.

"In primul semestru din acest an, au fost depistati 164 de angajatori ce folosesc muncitori fara forme legale de angajare, din cei 4.479 controlati", a spus Voicu, care a adaugat ca numarul de persoane depistate la lucru fara forme legale a fost de 1.015 in perioada ianuarie-iunie.

Totalul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale a fost 881.000 lei (208.000 euro), a precizat Voicu, pentru NewsIn.

Campanie de control in constructii

In urma unui control efectuat in domeniul constructiilor, in perioada 28 august - 1 septembrie, inspectorii de munca au identificat 13 persoane fara forme legale.

"Numarul acestora este insa mult mai mare, dar am identificat doar 13 persoane, deoarece ceilalti au parasit locul de munca", a mentionat Voicu.

Astfel, in perioada campaniei de control in constructii, pe domeniul relatiilor de munca au fost aplicate 10 amenzi, de 24.000 lei, din care cuantumul amenzilor pentru munca nedeclarata a fost de 20.000 lei. De asemenea, au fost date trei avertismente.

Cele mai importante deficiente constatate de ITM in domeniul relatiilor de munca au fost munca nedeclarata, nerespectarea salariului minim garantat in plata pe ramura constructiilor, conform contractului colectiv de munca de 650 lei/luna, precum si lucrul in zilele de repaus saptamanal.

In aceste trei zile de campanie au fost aplicate si 22 de amenzi, in valoare de 59.500 lei, si 131 avertismente in ce priveste domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Printre neregulile din acest domeniu au fost observate lipsa de instructiuni proprii, lipsa evaluarii de risc, lipsa protectiei de cadere in gol, schele necorespunzatoare, a declarat directorul coordonator adjunct in domeniul securitatii si sanatatii in munca din cadrul ITM Bucuresti, Stefan Mares.

In ceea ce priveste accidentele mortale din constructii in Bucuresti, reprezentantii ITM au precizat ca de la inceputul lui 2009 si pana in prezent au fost inregistrate 60 de astfel de cazuri. In intregul an 2008 au fost inregistrate 147 de accidente mortale in constructii in Bucuresti.

De asemenea, de la inceputul acestui an au fost inregistrate 373 de accidente cu incapacitate temporara de munca, comparativ cu 764 in intregul an 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #itm, #criza, #forme, #legale, #bucuresti, #contributii, #angajatori , #Stiri Locuri de munca