Networking - fara sa pari fals, patetic sau disperat

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 12:30
2213 citiri
Networking - fara sa pari fals, patetic sau disperat

Chiar si atunci cand esti in varful lumii, ai sanse ca ideea de networking sa ti se para o corvoada insuportabila. Probabil ca te poti gandi la alte 100 de lucruri pe care le-ai face mai degraba – cum ar fi sa cureti paletele ventilatorului. Insa daca te numeri printre cele 14,9 milioane de oameni care se afla in competitie pentru o mana de joburi, increderea in sine probabil ca ti-a fost zdruncinata. Asa ca acum probabil ca nu este cel mai bun moment pentru a cunoaste pe cineva. De fapt, acum nu este nici macar momentul sa iesi din pijama.

Si totusi, este. Networking-ul este cel mai valoros lucru pe care il poti face cand ai atat timp liber. Te va ajuta sa construiesti relatii care vor ramane in viata ta pentru tot restul carierei. Vei invata mai multe despre profesia, domeniul si comunitatea ta.

Te va proteja de “coltul necunoscatorilor”, tinandu-te la curent. Si, poate mai important decat orice, te va pune in fata unor oameni care cunosc joburi disponibile ce nu au fost inca date publicitatii. Prin intermediul networking-ului activ, ai putea fi singuru candidat luat in considerare pentru acel job fantastic.

De ce? Pentru ca ai ajuns primul la fata locului. Networking-ul poate face asta pentru tine. Asadar, in timp ce-ti schimbi imbracamintea, schimba-ti si conceptiile cu privire la networking. Iata cum:

Retine ca nu este nimic fals, patetic sau disperat in faptul ca esti somer.

Cand exista atatia angajati care au fost disponibilizati, oamenii se asteapta sa auda de la tine si sa te ajute. Suna-i.

Schimba-ti conceptia despre rolul networkingului.

Daca esti convins ca o intalnire in aceasta dupa-amiaza iti va aduce un job, vei parea disperat. Fiecare intalnire este o ocazie de a-ti spune povestea, de a spune ceea ce faci si cine ar putea beneficia de abilitatile tale. Asadar, incearca sa te relaxezi si ia fiecare intalnire ca atare.

Unele intalniri de la care vei avea mari asteptari ar putea fi egale cu zero. Altele de la care nu vei avea nici o asteptare s-ar putea dovedi a fi mine de aur. Nu faci networking pentru a obtine un job, cu pentru a cunoaste oameni, care iti vor face cunostinta cu alti oameni, care, la randul lor, iti vor prezenta alti oameni – unul dintre acestia va spune intr-o zi “Cand poti sa incepi?”

Retine ca nu totul este despre tine.

Te intalnesti cu cineva pentru ca aveti ceva in comun (acelasi job, aceleasi interese profesionale, persoana respectiva lucreaza intr-o companie care te intereseaza). Concentreaza-te pe aceste puncte comune si exploreaza toate posibilitatile pe care le ofera. Asculta atent ceea ce iti spune celalalt. Nu astepta sa se opreasca definitiv pana sa intervii si tu cu ceva.

Fii tu insuti.

Asta inseamna sa fii cat de bun poti. Nu fi acel tu care vrea sa stea acasa in pijama, cu perna-n brate. Fii cel care este in varful jocului profesional, cu valoare de oferit lumii intregi, cu un istoric plin de realizari.

Spune-ti povestea fara obisnuitele descurajari din timpul cautarii unui job.

Daca povestea ta tinde sa se termine cu “Si apoi am fost disponibilizat,” ar fi bine sa o rescrii. Concentreaza-te pe realizarile tale si pe faptul ca oamenii ti-au observat potentialul de-a lungul carierei tale. Fii sincer cu faptul ca esti momentan “intre joburi”.

Apoi intreaba-ti imediat partenerul de networking ceva legat de companie, de trendurile din domeniu, orice care sa arate ca esti inca in arena si gata sa incepi din nou lupta.

Umple-ti calendarul.

Nici o intalnire de networking nu ar trebui sa fie ultima intrevedere de acest gen programata. Intotdeauna sa ai si altceva in agenda.
Intocmeste un plan.

Multi dintre cei care isi caut de lucru au doar o vaga notiune despre lucrurile pe care le pot discuta in cadrul unei intalniri de networking, asa ca aceasta devine plina de discutii marunte. Discutiile marunte nu impresioneaza pe nimeni, doar daca nu cumva cauti un job de hostess.

Ia-ti doua minute pentru a vorbi despre trecutul tau profesional, 15-30 de minute in care sa discuti despre joburile si angajatorii din targetul tau, iar restul timpului sa vorbesti despre tendintele actuale din domeniu. Nu uita, ca in orice alta intalnire de afaceri, pune-i punct la momentul potrivit. Nu o lungi. Nu cere o a doua cana de cafea.

Retrage-te politicos, dar retrage-te.

Multumeste-i partenerului de networking imediat dupa si confirma faptul ca veti pastra legatura.

Este uimitor cat de putini oameni fac acest lucru. Iesi in evidenta! Trimite un mesaj. Trimite un e-mail. Spune ‘multumesc’. Si revino cu feedback despre cum ai urmat acele sfaturi minunate. Tine persoana respectiva la curent cu progresul tau. Si vei continua sa ai o retea animata de oameni pe care ii intereseaza de tine si care te respecta.

Fa-o si tu la randul tau.

Poate ca nu mai ai un job momentan. Dar inca mai ai toate resursele. Foloseste-le pentru a-i ajuta si pe altii in dorinta lor de angajare.

#angajare, #angajat, #angajator, #companie, #contact, #job, #networking, #sef , #Stiri Locuri de munca