"Nereformarea sistemului de pensii va duce la incapacitate de plata"

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:14
1234 citiri
"Nereformarea sistemului de pensii va duce la incapacitate de plata"

Romania se confrunta incepand din 2005 cu un deficit cronic al bugetului public de pensii, iar in 2009 cheltuielile anuale cu pensiile au ajuns la 8% din produsul intern brut (PIB), a declarat miercuri ministrul muncii, Mihai Seitan, citat de NewsIn.

"Nereformarea sistemului de pensii ar putea aduce Romania in incapacitate de plata.

Daca s-ar merge pe acelasi sistem, deficitul bugetului de pensii ar ajunge la 12% din PIB in 2050, de unde rezulta ca o sa ajungem mult inainte de 2050 in incapacitate de plati, pentru ca niciun stat nu poate asigura pe termen lung un deficit atat de mare al bugetului alocat platii pensiilor", a spus Seitan, la dezbaterea Legii unitare a pensiilor din cadrul Comisiei de Munca din Senat.

Ministrul a subliniat ca principalele probleme cu care se confrunta sistemul de pensii sunt imbatranirea rapida a populatiei si cresterea "frauduloasa, nemaipomenit de mare, a pensiilor de invaliditate".

"Este vorba de o crestere cu 50% a pensiilor de invaliditate, de la 600.000 in 2001 s-a ajuns la 900.000 de pensionari de acest tip in 2009.

O alta problema a sistemului actual de pensii este cresterea numarului de pensionari anticipate, din ce in ce mai multi oameni sunt fortati sa obtina aceasta pensie si s-a ajuns ca in fiecare an numarul lor sa se tripleze.

Se foloseste aceasta supapa pentru rezolvarea diferitelor probleme la nivel individual si la nivelul firmelor", a explicat Seitan.

El a reamintit ca varsta medie de pensionare in Romania este de 54,7 ani, in timp ce varsta standard de pensionare a femeilor este de 58,9 ani si de 63,9 ani la barbati.

"Dintr-o analiza facuta de Banca Mondiala rezulta ca mai mult de jumatate din populatie nu va mai lucra in 2050, iar raportul dintre populatia care plateste contributii si populatia care primeste pensie va scadea la 59%, ceea ce va adanci si mai mult deficitul", a mai spus Seitan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#buget, #deficit, #pensii, #seitan , #Stiri Locuri de munca