Muncitorii romanii din Elvetia vor beneficia de o mai buna protectie sociala

Luni, 01 Iunie 2009, ora 17:49
3185 citiri
Muncitorii romanii din Elvetia vor beneficia de o mai buna protectie sociala

Cetatenii romani care isi desfasoara activitatea in Elvetia vor putea beneficia de o mai buna protectie sociala de luni, odata cu intrarea in vigoare a acordului referitor la libera circulatie dintre Elvetia si UE care se aplica inclusiv Romaniei si Bulgaria, a anuntat luni Ministerul Muncii, precizeaza NewsIn.

Prestatiile de securitate sociala (pensiile, prestatiile pentru accidente de munca si boli profesionale, prestatiile familiale) vor fi acordate, in baza Regulamentului 1.408/71, care devine aplicabil in relatia dintre Romania si Elvetia de la 1 iunie 2009, se mai arata in comunicatul transmis de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Astfel, cetatenii romani se vor bucura pe teritoriul elvetian de egalitate de tratament in domeniul securitatii sociale cu cetatenii elvetieni.

In ce priveste acordarea prestatiilor de securitate sociala, cu exceptia celor de somaj, sunt cumulate perioadele de asigurare realizate in ambele state. Pentru acordarea, spre exemplu, a pensiilor sau concediului si a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, concediilor si indemnizatilor de maternitate se cumuleaza perioadele lucrate in Romania si in Elvetia.

"De la 1 iunie 2009 plata contributiilor de securitate sociala trebuie efectuata intr-un singur stat, Romania sau Elvetia.

Statul in care persoana este asigurata si unde trebuie sa plateasca contributiile de asigurari sociale este statul in care persoana desfasoara o activitate salariata.

Exista exceptii: pentru lucratorii detasati, personalul intreprinderilor de transport international, echipajul navelor, functionarii publici si membrii misiunilor si posturilor diplomatice", se mai arata in comunicat.

Persoanele care au lucrat in Elvetia si au contribuit la sistemul de asigurari sociale din Elvetia pot solicita luarea in considerare a acestor perioade la stabilirea drepturilor de pensie in Romania, in acest scop avand loc cumularea perioadelor de asigurare realizate in ambele state.

Pentru calculul pensiilor pentru limita de varsta, invaliditate si urmasi se foloseste principiul pro rata temporis, adica acordarea prestatiei proportional cu perioada de asigurare realizata conform legislatiei fiecarui stat.

Perioadele de asigurare sociala realizate conform legislatiei romanesti sau elvetiene inainte de data de 1 iunie 2009 vor fi luate in considerare pentru determinarea dreptului si cuantumului prestatiilor de securitate sociala.

In cazul in care un pensionar se muta de pe teritoriul unui stat pe teritoriul celuilalt stat, pensia va fi platita in noul stat de domiciliu de catre institutia de securitate sociala care o acorda, mai arata Ministerul Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#elvetia, #muncitori, #romani, #protectie, #sociala , #Stiri Locuri de munca