Muncitorii romani vor continua sa plece din tara, alungati de criza

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 15:40
2396 citiri
Muncitorii romani vor continua sa plece din tara, alungati de criza

Muncitorii romani vor continua sa migreze in Vest, chiar daca aceasta parte a Europei este lovita de criza, a declarat, joi, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor "FAMILIA", Dan Cristescu.

Motivele pentru care muncitorii romani vor continua sa migreze catre Europa Occidentala sunt legate atat de posibilitatea castigarii unui salariu mai mare decat cel din Romania, cat si de nivelul de trai superior celui de acasa.

'Ei nu pleaca sa lucreze in constructii, ci pleaca sa lucreze pur si simplu.

Atat in Italia, cat si in Spania si in tot Vestul, e nevoie acuta de oameni in anumite domenii, spre exemplu, in agricultura sau in domeniul hotelier. Muncitorii romani din constructii vor continua sa plece, mai ales din cauza crizei, daca in Romania nu se vor face investitii', a declarat Cristescu.

Anul trecut, potrivit datelor Federatiei Generale a Sindicatelor "FAMILIA", in constructii lucrau aproximativ 400.000 de romani.

In perioada noiembrie-martie, 21.000 de muncitori au beneficiat de ajutor de somaj din partea statului.

Alti 18.000 de muncitori au beneficiat in aceasta perioada, insa numai pentru trei luni, de o indemnizatie pe timp friguros, oferita de sindicate, pentru a evita intrarea in somaj.

Potrivit datelor FGS Familia, salariul mediu al unui muncitor roman in constructii se ridica la aproximativ 450 de euro, in timp ce in tarile occidentale se poate castiga lunar 500 de euro pentru munca la negru si intre 600 si 800 de euro cu forme legale. 

#criza, # somaj, # sindicate, # constructii , #Stiri Locuri de munca