Muncitorii romani, cautati in tarile ex-comuniste membre UE

Luni, 05 Martie 2007, ora 00:45
1680 citiri

Statele din centrul si estul Europei, membre ale Uniunii Europene, incearca sa atraga muncitori romani, peste 600 de slujbe pentru studii medii si superioare, intermediate prin reteaua de recrutare EURES fiind postate pe site-ul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca.

O treime din oferta facuta de state precum Slovacia, Slovenia, Letonia sau Republica Ceha se adreseaza absolventilor de studii superioare, iar alti 30% pentru lucratori in constructii.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a creat o sectiune, pe pagina de internet, cu informatii in limba romana despre reteaua europeana de recrutare de forta de munca EURES, iar in prima saptamana peste 2.200 de utilizatori au vizualizat site-ul.

Cea mai bogata oferta de locuri de munca vacante pentru romani (255) vine din Republica Ceha, jumatate dintre ele fiind pentru ingineri IT (sistem de operare Windows). Acestia se pot angaja, incepand din mai, cu un contract permanent, timp in care vor beneficia si de cursuri de formare profesionala. Salariul este de 1.270 de euro pe luna, cu conditia ca angajatul sa cunoasca limbile engleza, germana sau franceza. In Repulica Ceha romanii se mai pot angaja ca muncitori in industrie sau ca soferi, pentru un salariu aproximativ de 700-800 de euro, dar trebuie sa stie una din limbile ceha, germana, engleza sau rusa.

In Letonia sunt disponibile pentru romani o suta de locuri de munca pentru soferi de autobuz, in transportul public de la Riga. Pentru a conduce un autobuz prin capitala Letoniei, romanii trebuie sa aiba un an vechime in munca si sa stie limba rusa sau engleza. Salariul este de 644 de euro, iar, pe langa leafa, angajatorul ofera cazare.

Firmele din Lituania au nevoie de romani sa lucreze ca zidari, pentru un salariu de 870 de euro, cu contracte de sase luni, sau la intretinerea cailor ferate (macaragii cai ferate, salariu cuprins intre 435 si 870 de euro si finisori terasamente cai ferate, 580-1.160 de euro). O firma de salubritate din Vilnius vrea cinci incarcatori de gunoi cu "psihic excelent", pentru un salariu de 290 de euro.

In Slovacia romanii pot lucra in gradinarit (600 de euro), in agricultura (150 de euro) sau ca soferi de TIR (800 de euro), cu conditia sa cunoasca limbile germana sau slovaca.

Spania si Ungaria au nevoie de zece si, respectiv, 70 de romani pentru a munci in constructii, pentru salarii de 700 de euro pe luna (in Spania) si de 4.000-5.500 de euro pe an (in Ungaria). Pentru a lucra in aceste tari romanii trebuie sa cunoasca spaniola, engleza sau maghiara.

Polonia este singura tara care ofera romanilor locuri de munca fara conditia ca acestia sa cunoasca limbi straine. O firma din regiunea Poznan ofera 30 de locuri de munca pentru lucratori de linie de productie, cu doi ani de experienta, care ar putea castiga intre 260 si 780 de euro lunar.

Pentru a afla mai multe informatii despre modul in care pot ocupa unul din aceste locuri de munca, romanii pot accesa pagina de internet a ANOFM sau pot cere detalii la consilierii EURES din fiecare agentie teritoriala pentru ocupare.

Reteaua on-line EURES, din care face parte si ANOFM odata cu aderarea Romaniei la UE, a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in interiorul Spatiului Economic European (SEE), inclusiv in Elvetia. Agentia a creat, pe pagina de internet, o sectiune bilingva a EURES, prin care piata muncii din Romania a fost conectata la fluxul pietei europene a muncii. In acest fel, locurile de munca vacante din Europa sunt mai usor de identificat, iar doritorii pot contacta angajatorii, prin interent.

Reteaua EURES ofera informatii, consiliere si indrumare celor care doresc sa se angajeze intr-o tara europeana si acorda consultanta firmelor care doresc sa recruteze lucratori din alte tari. Totodata, pe portalul EURES se pot gasi informatii despre legislatia muncii sau despre numarul de locuri de munca vacante in SEE, detaliate pe tarile de provenienta si pe cerintele angajatorilor.

Portalul EURES se foloseste in conditii similare cu ale oricarui alt site de locuri de munca on line. Astfel, dupa ce se acceseaza pagina de internet, se creeaza un cont de identificare si se completeaza un Curriculum Vitae (CV). Solicitantul isi va cauta apoi un loc de munca in functie de domeniul si tara dorite. In momentul in care aplica la un domeniu din tara aleasa, apar ofertele corepunzatoare existente, pentru fiecare specificandu-se angajatorul, datele de identificare ale acestuia, salariul, conditiile de angajare, precum si tipul de contract, permanent sau temporar. Exista, de asemenea, in cadrul portalului un serviciu care raspunde intrebarilor aplicantilor in cazul in care acestia intampina dificultati in folosirea lui.

SEE este format din statele membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Tarile care fac parte din UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania,Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia si Spania.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)