Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.
Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.
O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.
Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.
Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca. Pana acum, exista un termen de 20 de zile in care se puteau face si transmite contractele si/sau modificarile aduse acestora prin act aditional.
De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca, anterior inceperii activitatii si sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
Aceasta prevedere cu pastrarea unei copii a contractului la locul de munca genereaza in practica dificultati majore pentru unele categorii de angajatori, cum ar fi cei cu santiere in localitati diferite, agentii de munca temporara sau salariatii aflati in delegatie.
O prima solutie, explica Adrian Benta, ar fi intocmirea unui biblioraft cu toate persoanele aflate intr-un santier. O alta solutie ar fi ca fiecare salariat sa pastreze alaturi de documentele de identitate si o copie a contractului de munca, situatie aplicabila mai ales conducatorilor auto ce se deplaseaza in mai multe locatii sau persoanelor aflate in delegatie.
Ca si solutie de compromis, intrucat legea nu stabileste ca aceasta copie sa fie in format hartie, ar fi pastrarea acestor documente in format electronic ce ar fi mai ...citeste mai departe despre "Modificari la Codul Muncii: Un angajat in delegatie e obligat sa aiba o copie de pe contractul de munca la el?" pe Ziare.com