Mircea Diaconu, despre disponibilizarile din teatre: este omor prin imprudenta

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 00:52
1389 citiri
Mircea Diaconu, despre disponibilizarile din teatre: este omor prin imprudenta

Senatorul PNL Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Capitala, a calificat, vineri, Ordonanta de Urgenta nr. 63/2010 - prin care se impune unitatilor administrativ-teritoriale reducerea numarului de angajati bugetari si care se aplica si teatrelor - drept "omor prin imprudenta", informeaza Mediafax.

Teatrele de stat, cu exceptia teatrelor nationale, sunt in subordinea primariilor. Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara din Capitala, si alti directori de teatru din Bucuresti, dar si din provincie au participat vineri la o conferinta de presa in timpul careia si-au manifestat ingrijorarea fata de disponibilizarile pe care ar trebui sa le faca in institutiile pe care le conduc, in urma aplicarii Ordonantei de Urgenta nr. 63/2010.

Printre participanti s-au numarat directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, directorul Teatrului de Revista "Constantin Tanase", Alexandru Arsinel, directorul Teatrului Metropolis, George Ivascu, si directorul Teatrului de Comedie, George Mihaita.

Mircea Diaconu a explicat ca demersul directorilor de teatre este de a face ca institutiile de cultura pe care le conduc sa fie exceptate de la aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 63/2010 si a spus ca va pune acest lucru in discutie, luni, in Parlament.

"Scopul principal al acestui demers (ordonanta, n.r.) poate fi descris cu termenul «omor prin imprudenta»", a declarat acesta.

De asemenea, directorii de teatru prezenti au spus ca ordonanta ii obliga sa disponibilizeze intre 25 si 30% dintre angajati, in conditiile in care majoritatea institutiilor de teatru lucreaza cu mai putin personal decat necesar, deoarece, in ultimii patru ani, posturile au fost blocate.

"Asta inseamna ca o sa ne dam seama ca nu mai putem functiona", a spus Alexandru Arsinel, care a calificat ordonanta drept "o tragedie". In aceste conditii s-ar putea produce o comasare a institutiilor de cultura aflate in subordinea primariilor, dupa cum au subliniat directorii de teatre.

Asemenea decizii au fost deja luate in Constanta si Timisoara si au fost primite cu proteste din partea reprezentantilor institutiilor de cultura. Arsinel a comparat ideea comasarii cu "colhozul" din perioada comunista. "Ar trebui sa incercam sa ramanem independenti", a declarat Alexandru Arsinel.

"Cred ca cel mai mare pericol este comasarea", a spus si Darie. In ceea ce priveste disponibilizarile, Alexandru Darie a spus ca a pensionat, deja, mai multi oameni "care nu meritau asa ceva". "Vom incerca sa tinem oamenii scoliti bine, aproape de noi", a spus la randul sau Diaconu. 

#disponibilizare, #teatru, #bugetari , #Stiri Locuri de munca