Ministerul Muncii nu dispune de date privind numarul celor platiti exclusiv pe drepturi de autor

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 16:06
1527 citiri
Ministerul Muncii nu dispune de date privind numarul celor platiti exclusiv pe drepturi de autor

Ministerul Muncii a precizat, intr-un comunicat remis vineri, ca in prezent nu exista statistici in legatura cu numarul de persoane platite exclusiv prin contracte de drepturi de autor, mentionand ca cifra vehiculata din presa, de circa 80.000, nu este confirmata de datele de care dispune, informeaza Mediafax.

"Mentionam ca orice cifra care ar putea aparea din surse neoficiale este eronata, intrucat nu exista la acest moment o statistica a numarului de persoane a caror singura sursa de venit provine din contractul de drept de autor", se spune in comunicat.

Institutia precizeaza ca cifra de 80.000 de persoane ce s-ar afla in aceasta situatie, vehiculata in presa, "nu este confirmata de nici una din datele pe care ministerul le are la dispozitie".

Potrivit Ministerul Muncii, ministrul Mihai Seitan nu a discutat despre cifre, in cadrul intalnirii cu patronatele si sindicatele din mass-media, "ci doar a explicat principiile care au stat la baza elaborarii acestui proiect".

Joi, ministrul Muncii a declarat, pentru NewsIn, ca persoanele care sunt platite exclusiv cu drepturi de autor sau cu conventii civile, precum artistii, sportivii sau jurnalistii, vor trebui sa plateasca contributii sociale pentru echivalentul a cel putin doua salarii minime pe economie.

"Artistii si sportivii trebuie sa inteleaga faptul ca nu se pune problema sa-i taxam cu 30% pe veniturile salariale pentru un milion de euro, spre exemplu, ci pe un plafon pe care sunt liberi sa il aleaga pentru a putea avea drept la pensie cand isi termina activitatea", a spus Seitan.

"Urmeaza a fi stabilit un plafon maxim pentru care se va plati CAS, care poate fi echivalentul a cinci salarii medii pe economie sau un plafon care urmeaza a fi stabilit ulterior.

Pot sa plateasca contributii pentru cat vor ei, insa nu mai putin de doua salarii minime pe economie", a completat el.

Ministrul a precizat ca va avea intalniri saptamana viitoare cu organizatiile reprezentative din mass-media, pe 19 ianuarie, si cu artistii, pe 25 ianuarie, pentru a se pune de acord asupra unei variante finale de impozitare a veniturilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministerul, # muncii, # plata, # drept, # autor , #Stiri Locuri de munca